Zupa ziemniaczana z kurkami
przepis:
.
3 ziemniaki
włoszczyzna (marchew, kawałek pora, pietruszka, 1/4 selera)
20 dag kurek
1 cebula
1 plasterek cienki boczku
1 l bulionu warzywnego
1 listek laurowy
1/4 szklanki śmietanki 30%
1 łyżka ziemniaczanej
sól, pieprz
olej
tymianek
Kurki oczyścić i opłukać.
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę.
Warzywa obrać, opłukać, pokroić na większe kawałki.
Boczek i cebulę pokroić na drobną kostkę.
Rozgrzać olej, przesmażyć na nim boczek i cebulę oraz ziemniaki. Dodać je wraz z warzywami do bulionu.
Kurki przesmażyć na pozostałym tłuszczu, dodać do gotującej się zupy.
Do smaku dodać sól, pieprz, listek laurowy.
Kiedy ziemniaki będą już miękkie, wyjąć włoszczyznę. Zupę zagęścić mąką i zabielić śmietanką, na talerzu przybrać gałązkami tymianku.