Zupa pieczarkowa z grzankami

Zupa pieczarkowa z grzankami

Autorem zupy pieczarkowej widocznej na zdjęciu jest mój mąż. Zaczął od prostych rzeczy, tak jak ta zupa, ale robił też już trudniejsze; wszystko wychodziło bardzo dobrze, więc bardzo się cieszę, że mam tak dobrego zmiennika w kuchni :)

Składniki:

1 pęczek włoszczyzny: marchewka, seler, pietruszka i por

500 g pieczarek

oliwa z oliwek

śmietana 30% - ok. 150 ml

sól, pieprz

grzanki

Pieczarki pokrój na plasterki i usmaż na niewielkiej ilości oliwy - powinno to trwać około 15 minut, do momentu, aż woda odparuje trochę i grzyby zmniejszą objętość. Włoszczyznę obierz i zetrzyj na tarce, pora pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć warzywa, smaż przez ok. 5 minut. Następnie zalej wszystko wodą, przełóż do garnka, gotuj przez około 10 minut. Dołóż usmażone pieczarki, gotuj jeszcze przez 5-10 minut. Do pojemniczka ze śmietaną dodaj kilka łyżek zupy, wymieszaj, następnie wymieszaj z zupą w garnku. Nie gotuj już zupy po dodaniu śmietany. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z grzankami.

Zdjęcie - Zupa pieczarkowa z grzankami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów