Zupa pieczarkowa z grzankami
Autorem zupy pieczarkowej widocznej na zdjęciu jest mój mąż. Zaczął od prostych rzeczy, tak jak ta zupa, ale robił też już trudniejsze; wszystko wychodziło bardzo dobrze, więc bardzo się cieszę, że mam tak dobrego zmiennika w kuchni :)
Składniki:
1 pęczek włoszczyzny: marchewka, seler, pietruszka i por
500 g pieczarek
oliwa z oliwek
śmietana 30% - ok. 150 ml
sól, pieprz
grzanki
Pieczarki pokrój na plasterki i usmaż na niewielkiej ilości oliwy - powinno to trwać około 15 minut, do momentu, aż woda odparuje trochę i grzyby zmniejszą objętość. Włoszczyznę obierz i zetrzyj na tarce, pora pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć warzywa, smaż przez ok. 5 minut. Następnie zalej wszystko wodą, przełóż do garnka, gotuj przez około 10 minut. Dołóż usmażone pieczarki, gotuj jeszcze przez 5-10 minut. Do pojemniczka ze śmietaną dodaj kilka łyżek zupy, wymieszaj, następnie wymieszaj z zupą w garnku. Nie gotuj już zupy po dodaniu śmietany. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z grzankami.