Sycący kapuśniak z wędzonym boczkiem i kiełbasą
Jest to kolejny przepis, który chciałam zaprezentować w ramach IV edycji "Gotujemy po polsku", gdzie patronat nad akcją objął serwis zPierwszegoTłoczenia
składniki:
około 50 dag kiszonej kapusty
15 dag kiełbasy zwyczajnej
15 dag wędzonego boczku
2 cebule
4 do 5 szt.ziemniaków
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
kilka ziaren ziela angielskiego
czerwona papryka słodka
kminek
majeranek
pieprz
sól
olej
Kapustę poszatkować,włożyć do gara, zalać wodą, wrzucić kilka ziaren ziela angielskiego i 1 łyżeczkę kminku, zagotować. Jeśli będzie zbyt kwaśna odlać część kwaśnej wody i zalać kapustę nową wodą. Cebulę obrać, drobno pokroić, przesmażyć na oleju. Kiełbasę i boczek pokroić w plastry i wrzucić do cebuli, dusić. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, zalać wodą, lekko posolić i gotować. Do ziemniaków wrzucić przesmażony boczek, kiełbasę i cebule. Gdy ziemniaki będą miękkie połączyć z ugotowaną kapustą. Kapuśniak doprawić pieprzem,czerwoną papryką, majerankiem, rozgniecionym czosnkiem i dodać 1 łyżkę koncentratu pomidorowego.