KRUPNIK WG MACIEJA KURONIA
Już podawałam raz przepis na tę jedną z moich ulubionych zup, dziś wersja pochodząca z książki pana Macieja Kuronia "Kuchnia Domowa". Zupa wzbogacona o suszone grzyby, które dodały niezwykłego aromatu, całkowicie inaczej smakowa niż mój "zwykły" krupnik. Ugotowałam jej dość spory gar i kiedy oznajmiłam mojemu synowi, że na drugi dzień na obiad będzie to samo - stwierdził, że nic szkodzi, bo grzybowy krupnik jest OK.
Oprócz zwykłych suszonych grzybków dodałam magiczny proszek od mojej mamy - zmielone suszone grzyby. Świetny dodatek praktycznie do każdego rodzaju potraw.
Jeśli krupnik to musi być na wieprzowych żeberkach, jakoś nie wyobrażam sobie jej na jakimkolwiek innym mięsie. Talerz zupy z mięsną wkładką świetnie się sprawdzi jako jednodaniowy obiad.
Krupnik z suszonymi grzybami - Laura SKŁADNIKI:
Następnie dodać dokładnie wypłukana kaszę.
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę oprószyć solą i podsmażyć na maśle, pod koniec dodać dokładnie wypłukane grzyby proszek grzybowy i chwilkę smażyć na wolnym ogniu - grzyby dzięki temu nabierają jeszcze lepszego aromatu.
Do zupy dodać cebulkę z grzybkami i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić do smaku i gotować do miękkości ziemniaków.
ROK TEMU
Jakoś tak po cichu mój blog skończył roczek. Postanowiłam do kolejnych postów zamieszczać linki - co ciekawego było rok temu.
Chciałabym w ten sposób trochę odgrzewać starsze posty...
Zapraszam na sałatkę gyros.
Oprócz zwykłych suszonych grzybków dodałam magiczny proszek od mojej mamy - zmielone suszone grzyby. Świetny dodatek praktycznie do każdego rodzaju potraw.
Jeśli krupnik to musi być na wieprzowych żeberkach, jakoś nie wyobrażam sobie jej na jakimkolwiek innym mięsie. Talerz zupy z mięsną wkładką świetnie się sprawdzi jako jednodaniowy obiad.
Krupnik z suszonymi grzybami - Laura SKŁADNIKI:
- 40 dkg żeberek wieprzowych
- 2 marchewki
- 1 duża lub 2 małe pietruszki
- 1duża cebula
- garść suszonych grzybów
- 2 łyżki zmielonych suszonych grzybów (opcjonalnie)
- 2 - 3 ziemniaki
- 15-20 dkg kaszy jęczmiennej
- 1 spora łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
Następnie dodać dokładnie wypłukana kaszę.
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę oprószyć solą i podsmażyć na maśle, pod koniec dodać dokładnie wypłukane grzyby proszek grzybowy i chwilkę smażyć na wolnym ogniu - grzyby dzięki temu nabierają jeszcze lepszego aromatu.
Do zupy dodać cebulkę z grzybkami i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić do smaku i gotować do miękkości ziemniaków.
ROK TEMU
Jakoś tak po cichu mój blog skończył roczek. Postanowiłam do kolejnych postów zamieszczać linki - co ciekawego było rok temu.
Chciałabym w ten sposób trochę odgrzewać starsze posty...
Zapraszam na sałatkę gyros.