Zupa grochowa
przepis:
.
30 dag łuskanego grochu włoszczyzna (kawałek pora, marchewka, pietruszka, kawałek selera) 2-3 ziemniaki kawałek wędzonego boczku (2 plastry) 2 małe kiełbaski śląskie cebula łyżka oleju majeranek ząbek czosnku sól, pieprz, liść laurowy Groch przebrać, opłukać, zalać wodą. Gotować, a kiedy stanie się miękki, posolić. Oddzielnie ugotować włoszczyznę i ziemniaki pokrojone w kostkę wraz z boczkiem i listkiem laurowym. Groch przetrzeć przez sito (albo zmiksować), zalać odcedzonym wywarem warzywnym. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, usmażyć na złoty kolor, a wraz z nią przesmażyć kiełbasę pokrojoną w plasterki. Dodać do zupy i zagotować. Zupę doprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą, pieprzem i majerankiem. Zupę w zależności od upodobania można zrobić rzadszą, dolewając więcej wywaru warzywnego.