Tradycyjny krupnik polski

Tradycyjny krupnik polski

Dzisiaj całkiem poważna sprawa. Taka sobie niby prosta zupa a ile trzeba się natrudzić żeby ją zrobić . Co i w jakiej kolejności wrzucić, żeby uzyskać odpowiedni smak, który miał krupnik naszych babć lub mam??? I najważniejsza sprawa ile kaszy dodać, żeby w naszym krupniku łyżka nie stała dęba??? Pamiętam swoje pierwsze doświadczenia …hahaha dodałam kasze na tak zwane „oko” i uzyskałam raczej kaszankę warzywną niż zupę. Nie odpuściłam ćwiczeń bo bardzo lubię krupnik więc teraz z całą odpowiedzialnością dzielę się sprawdzonym przepisem zarówno pod względem proporcji jak też smaku.

Zdjęcie - Tradycyjny krupnik polski  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji –  6-7

Czas wykonania –   60 min.

Stopień trudności –  średni

 

Składniki:

  • 1,75 l wody,
  • 2 skrzydełka drobiowe,
  • 4 żołądki drobiowe,
  • 150 g żeberek świeżych,
  • 100 g kaszy jęczmiennej,
  • 2-3 dag suszonych grzybów,
  • 2 średniej wielkości ziemniaki,
  • 2 duże marchewki,
  • 1 mała pietruszka,
  • kawałek selera (korzeń),
  • kawałek pora,
  • 1  średnia cebula,
  • ½ łyżki masła,
  • posiekany koperek lub natka pietruszki,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. żeberka, skrzydełka i żołądki myjemy i gotujemy w wodzie na wolnym ogniu, bez przykrycia,
  2. co jakiś czas klarujemy wywar ( czyli zbieramy szum, który się zbiera),
  3. do sklarowanego wywaru dodajemy pietruszkę, por, seler, ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy około 20 min,
  4. w tym czasie grzyby myjemy i moczymy w ¼ szklanki wrzątku (około 10 min.),
  5. marchew kroimy w talarki,
  6. ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niewielką kostkę,
  7. cebulę obieramy, płuczemy i kroimy w drobną kosteczkę, na łyżce masła szklimy cebulę i dodajemy pokrojone w paseczki
    grzyby z wodą, w której się moczyły,
  8. kiedy pietruszka, por i seler są już miękkie, wyjmujemy warzywa a dodajemy kaszę, gotujemy pod przykryciem około 15 min, pod koniec gotowania dodajemy pokrojone ziemniaki, marchewkę oraz przesmażoną cebule z grzybami,
  9. doprawiamy sola i pieprzem,
  10. podajemy z posiekaną pietruszką lub koperkiem,
  11. żołądki możemy obrać, pokroić na mniejsze kawałki i podać z krupnikiem, mniam….

Kategorie przepisów