Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Zupa – krem z grzybów suszonych oraz mrożonych, które można zastąpić świeżymi pieczarkami. Pyszna propozycja na zbliżające się święta Bożego Narodzenia, ale nie tylko. Aromatyczna, rozgrzewająca zupa. Wspaniale smakuje z grzankami czy zapiekana z serem. Polecam.
SKŁADNIKI:
200 g mrożonych grzybów ( u mnie podgrzybki i borowiki)
2 dymki
1/2 szklanki suszonych grzybów
1 l bulionu grzybowego
100 ml śmietanki kremowej
2 kromki chleba pszennego
2-3 łyżki masła
Grzyby rozmroź i osącz.
Suszone grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na 30 minut.
Dymkę posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć dymkę i zeszklij, po chwili dodaj rozmrożone i osuszone grzyby, wlej wino i podduś kilka minut. Całość przełóż do głębokiego garnka, dodaj bulion grzybowy, namoczone grzyby i gotuj pod przykryciem około 30 minut.
Po tym czasie zupę zmiksuj blenderem i dodaj kremową śmietankę.
GRZANKI: Chleb pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć chleb i chwile podsmaż.
Grzanki podawaj do gorącej zupy.
SMACZNEGO