Ciastka, które przygotowuje się w przysłowiowe 15 minut. Zachwycają smakiem i oryginalnym wyglądem. Mięciutkie ciasto, słodko-kwaśne jabłka, aromatyczny cynamon. Idealne do popołudniowej kawy. Najlepsze jeszcze lekko ciepłe, oprószone cukrem pudrem, choć na drugi dzień również dobrze smakują.
Moje zmagania z bezą mają tak długą historię, że sama nie potrafię uwierzyć... Tak, s a m a zrobiłam tą przepiękną Pavlovę! Duma mnie rozpiera, ah! :-) Sukcesy zawsze mnie motywują, kolejnym razem będę eksperymentować z dodatkami - bazowy przepis na bezę pozostawiam bez zmian, moim zdaniem jest idealny. Identyczną proporcję znalazłam też na BBC good food - więc działa :)
Koniec lata to mój ulubiony czas, obfitości owoców i warzyw. Dojrzałe na słońcu, słodkie owoce ideale byłyby oczywiście jedzone prosto z gałęzi, ale takie zatopione w puszystym cieście też są niczego sobie :)
Jak wiecie uwielbiam wszelkiego rodzaju zdrowe, chrupiące ciasteczka pełne bakalii, które są świetnym zamiennikiem drugiego śniadania.
Dziś mam dla Was przepis na bananowe.
Bez dodatku mąki, bez jajek … ale za to z płatkami owsianymi , miodem i rodzynkami.
Zdrowe , pyszne , szybkie i tanie!
Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe z gruszkami i bitą śmietaną. Fantastyczny pomysł zarówno do popołudniowej kawki jak i słodkości na rodzinne przyjęcie.
Upiekłam je z okazji odwiedzin fantastycznych osób, na które mogę zawsze liczyć, które swoją mądrością, uśmiechem i szalonym optymizmem pokazują, że świat jest piękny i należy się nim bawić i cieszyć!
Korzystając, że ciągle na straganach świeże o w o c e. Tarta. Z e s e n c j ą malin. Mus jest fantastyczny w smaku, lekki i orzeźwiający. Już kiedyś przygotowałam go w połączeniu z brownie - tutaj jednak, z maślanym kruchym ciastem, jest naprawdę n a j l e p s z y. Możecie zostawić garść malin i udekorować wierzch. Ja tego nie robiłam, podobała mi się minimalistyczna prostota tej tarty. Idealna różowa powierzchnia, z delikatnymi ciemniejszymi smugami. Piękna.
Ciasto piaskowe pewnie kojarzy się wielu osobom przede wszystkim ze świętami wielkanocnymi, ale jest tak szybkie do zrobienia i smaczne w swojej prostocie, że wcale nie trzeba specjalnej okazji, by je zrobić. Swoją charakterystyczną, sypką strukturę zawdzięcza dodatkowi mąki ziemniaczanej.
Sernik ten jest dość pracochłonny, ale z całą pewnością warto się trochę pomęczyć. (...) Dodatek mascarpone i kremówki do zwykłego twarogu nadaje mu aksamitnej konsystencji. Jest cudownie kremowy, wilgotny i lekki. Przez wszystkie warstwy przebija się smak kawowego likieru, który sprawia, że całość jest spójna i idealnie się ze sobą komponuje. Ogromnie polecam :)
Płaczę. Płaczę zawsze, kiedy upichcę coś takiego, jak ta tarta. Płaczę, bo wiem, jakie to pyszne, a moi alergicy nawet spróbować nie mogą. Straszne. Na osłodę dokładam sobie jeszcze jeden kawałek, a tym samym kilogramy, oczywiście. I to jest jeszcze straszniejsze. No to po co to piec?, zapytacie.
Kruche ciasto ze śliwkami, w nieco innym wydaniu. Wewnątrz ciasta kryje się winny budyń i śliwki, a na wierzchu chrupiąca kruszonka. Polecam w ten jesienny dzień wziąć porcję ciasta, kubek dobrej kawy, usiać w ogrodzie, w ostatnich ciepłych promieniach słońca ... i delektować się tym wytwornym smakiem.