Szarlotka po żydowsku ze śliwkami
Przedstawiam kolejny przepis na wykorzystanie śliwek, tym razem słodko-kwaśne ciasto z tymi owocami. Proste, ucierane i bardzo smaczne. Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe i posypane cukrem pudrem. Zatem zabieramy się do ucierania.
Składniki:
- 0,5 kg śliwek węgierek,
- 25 dag masła,
- 2 szklanki cukru,
- 4 szklanki mąki pszennej,
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3-4 łyżki śmietany 18%,
- szczypta soli,
- 8 jajek
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać jajka ciągle ucierając. Do miski z masą przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie wymieszać, dodać śmietanę. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Blachę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia, do połowy wysokości wylać ciasto i ułożyć połówki śliwek. Zalać pozostałym ciastem i zamoczoną w zimnej wodzie łyżką wygładzić. Piec w temp. 180 stopni przez 60 min. Podawać ostygnięte i posypane cukrem pudrem.