Pavlova z figami i waniliowym kremem mascarpone
Moje zmagania z bezą mają tak długą historię, że sama nie potrafię uwierzyć...
Tak, s a m a zrobiłam tą przepiękną Pavlovę!
Duma mnie rozpiera, ah! :-)
Sukcesy zawsze mnie motywują, kolejnym razem będę eksperymentować z dodatkami - bazowy przepis na bezę pozostawiam bez zmian, moim zdaniem jest idealny. Identyczną proporcję znalazłam też na BBC good food - więc działa :)
To do dzieła!
Pavlova z figami i waniliowym kremem mascarpone.
(przepis z Kwestii Smaku)
Beza:
białka oddzielone z 4 jajek (rozmiar L), 250 g cukru, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka białego octu winnego,
Waniliowy krem mascarpone:
125 g sera mascarpone, 2 łyżki drobnego cukru, 125 ml śmietanki kremówki (30% tłuszczu), dobrze schłodzonej, ziarenka wyłuskane z 1/2 laski wanilii,
Na wierzch:
3 świeże figi (lub inne, ulubione owoce sezonowe), 3 łyżki miodu, 1 łyżka soku z cytryny
Piekarnik nagrzewamy do 120 st C.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
W dużej misce ubijamy na sztywno białka, stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy cukier, miksujemy aż cukier zupełnie się rozpuści - piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca. Uwaga! Nie martwcie się że ‚przebijecie’ białka - nie ma takiej możliwości, im dłużej ubijamy tym lepiej :)
Na sam koniec ubijania, dodajemy mąką ziemniaczaną i ocet.
Pianę wykładamy na papier do pieczenia formując okrąg, szpatułką nadajemy bezie pożądany kształt.
Pieczemy przez 20 - 30 minut w 120 st., następnie zmniejszamy temperaturę do 100 st C i suszymy bezę przez ok 3h. Beza ma pozostać jasna, chrupiąca na zewnątrz, miękka i delikatna w środku. Jeśli widzicie że zaczyna się rumienić, zmniejszcie jeszcze temperaturę - każdy piekarnik jest inny.
W międzyczasie przygotowujemy krem mascarpone.
Wszystkie składniki miksujemy, aż do uzyskania gęstego kremu - ok 3 - 5 minut.
Miód łączymy z sokiem cytrynowym (jeśli nasz miód jest skrystalizowany, podgrzewamy do w garnuszku , mieszamy z sokiem cytrynowym aż do uzyskania jednolitej konsystencji, studzimy - miód zgęstnieje.
Gotową bezę studzimy, na środek delikatnie nakładamy krem i owoce, polewamy miodem cytrynowym.
Smacznego!
• • •
White pavlova with fresh figs and vanilla mascarpone cream. (receipe from this beautifull blog)
For the meringue:
4 egg whites (egg size L) 250 g caster sugar 1 tsp white wine vinegar 1 tsp cornflour
For the mascarpone cream:
125 g mascarpone 2 tablespoons caster sugar 125 ml whipping cream (30% fat),chilled seeds of half a vanilla pod
For the top:
3 fresh figs (or other favorite seasonal fruits) 3 tablespoons honey 1 tablespoon lemon juice
Preheat oven to 120 C degrees.
Line a baking tray with a non stick paper.
Whisk the egg whites with a hand mixer until they form stiff peaks, then whisk in the sugar, 1 tbsp at a time, until the meringue looks glossy. Whisk in the vinegar and the cornflour. Spread the meringue on the baking tray, forming a circle with a rubber spatula. Bake in 120 C degrees for 20 - 30 minutes, than reduce the temperature to 100 C degrees and let the meringue dry for about 3 hours. Meringue is suppose to remain white, crispy on the outside, soft and tender on the inside. If you see that it starts to turn goldenbrown, reduce the oven tempareture even more - each oven is different. In the meantime, prepare the mascarpone cream. Mix all the ingredients until a thick cream - about 3 - 5 minutes. Combine honey with lemon juice (if your honey is crystallized, heat it up in a pot, mix the lemon juice until smooth consistency, than cool it down - the mixture will thinken up.
Spread the mascarpone cream over the cool meringue, decorate it with fresh figs, pour the sauce over the whole.