Tarta orzechowa a'la snickers dla NieAlergika

Tarta orzechowa a'la snickers dla NieAlergika
Zdjęcie - tarta orzechowa a'la snickers dla NieAlergika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Płaczę. Płaczę zawsze, kiedy upichcę coś takiego, jak ta tarta. Płaczę, bo wiem, jakie to pyszne, a moi alergicy nawet spróbować nie mogą. Straszne. Na osłodę dokładam sobie jeszcze jeden kawałek, a tym samym kilogramy, oczywiście. I to jest jeszcze straszniejsze. No to po co to piec?, zapytacie.
Sami upieczcie i spróbujcie - każdy kęs odpowie wam na to pytanie...
PS. Kajmak jest, moim zdaniem, odrobinę za delikatny w konsystencji dla orzechów, potrzebuję masy kajmakowej/karmelowej "twardszej", ciągnącej się, zbliżonej to tej, która jest w batonie Snickers. Ktoś coś, ile tej śmietany na ile cukru etc.? To niech da znać, proszę, będę wdzięczna.
Weźmy:

na ciasto:
200 g mąki
100 g masła lub margaryny
50 g cukru pudru
30 g kakao
2 żółtka
szczyptę soli
lodowatą wodę
na farsz:
puszkę masy kajmakowej*
200 g niesolonych, prażonych orzechów arachidowych
na ganache:
150 g śmietanki 30%
250 g deserowej czekolady
łyżeczkę masła

Suche składniki na ciasto wymieszać, dodać posiekane masło, żółtka i wyrabiać, dodając tyle wody, by masa nabrała elastycznej konsystencji. Wylepić ciastem formę na tartę (z powłoką nieprzywierającą, o średnicy ok. 26 cm), formując rant. Formę z ciastem włożyć do zamrażarki na 15-20 minut. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni (termoobieg), wyjąć ciasto, ponakłuwać widelcem, wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 15 minut. Na jeszcze ciepłym cieście rozprowadzić kajmak, posypać orzechami i lekko wgnieść je dłonią w masę krówkową. Przygotować ganache: śmietankę zagotować, zdjąć z ognia, dodać czekoladę oraz masło i dokładnie wymieszać, aż czekolada się rozpuści. Odstawić, by wystygł, a następnie polać nim warstwę orzechów z kajmakiem. Gotową tartę odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.

*używam masy krówkowej, czyli kajmaku z Gostynia, 510 g


Kategorie przepisów