Ciasto z brzoskwiniami (i szczyptą cynamonu)
Koniec lata to mój ulubiony czas, obfitości owoców i warzyw. Dojrzałe na słońcu, słodkie owoce ideale byłyby oczywiście jedzone prosto z gałęzi, ale takie zatopione w puszystym cieście też są niczego sobie :)
Moją porcję polałam dodatkowo przed podaniem solonym karmelem, akurat miałam w lodówce słoiczek, który świetnie się w roli kompana brzoskwiń sprawdził!
Do przygotowania tego ciasta użyć możecie też innych owoców- gruszek, jabłek czy śliwek.
Ciasto z brzoskwiniami (i szczyptą cynamonu) Składniki
- mąka pszenna - 2 szklanki
- cukier - 1 i 1/4 szklanki + 2 łyżki
- masło - 90 g, miękkie
- jajko - 2 szt
- jogurt naturaalny - 1 szklanka
- soda - 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - 1/4 łyżeczki
- cynamon - 1/4 łyżczki
- brzoskwinie - ok. 4 szt
- esencja waniliowa - 1/4 łyżeczki
Masło zmiksuj z 1 szklanką cukru na pusztą masę. Ciągle miksując dodaj po 1 jajku i esencję waniliową oraz jogurt.
Dodaj połączone suche składniki (mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól), wymieszaj.
Owoce wymieszaj z pozostałym cukrem i cynamonem.
Do wyłożonej papierem do pieczenia foremki wyłóż 3/4 ciasta, na nie połowę owoców, resztę ciasta i pozostałe owoce na wierzch.
Piecz ok. 40-45 minut w temp. 180 oC.