Ciasto z musem jabłkowym
Delikatny, mięciutki biszkopt przełożony musem jabłkowym, najlepiej domowy z dużą iloscią bitej smietany i sosem karmelowym z orzechami. To przepyszna propozycja na wykorzystanie musu jabłkowego, który przygotowałam wcześniej i polecam !
Ciasto niewymownie smaczne, idealne do popołudniowej kawy.
Składniki na biszkopt:
- 5 jaj
- 125 g drobnego cukru
- 125 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- szczypta soli
oraz:
- 800 ml musu jabłkowego
- 3 pełne łyżeczki żelatyny
- 250 ml smietany kremówki 35%
- 125 g cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 200 ml sosu karmelowego
- 50 g orzechów włoskich drobnych
Wykonanie ciasta:
- Białka oddzielić od żółtek.
- Do białek dodać szczyptę soli i ubijać, następnie dodawać w małych porcjach cukier.
- Po jednym żółtku i wanilię.
- Do ubitej masy przesiać mąkę i dodać w dwóch porcjach, delikatnie mieszając.
- Formę tortową o wymiarach 21 cm lub 22 cm wysmarować masłem i posypać mąką.
- Przelać ciasto do formy i piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 175 st. C przez 40 minut lub do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić odwrócone.
- Zimne wystudzone ciasto przekroić na 3 blaty i przełożyć musem jabłkowym.
- Wierzch ciasta i boki posmarować bitą smietaną i polać sosem karmelowym z orzechami.
- Przed podaniem schłodzić.
Przygotowanie musu jabłkowego:
- Zelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, wymieszać do rozpuszczenia.
- Dodać do musu jabłkowego i dokładnie wymieszać.
- Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
- Podzielić na dwie równe części i przełożyć blaty biszkoptowe.
Smacznego ?