Drożdżówki z prażonymi jabłkami i kruszonką
Chyba każdy ma swój ulubiony przepis na drożdżówki… Nie zamierzam nikogo przekonywać, że ten zaprezentowany poniżej jest najlepszy na świecie, ale śmiem twierdzić, że nie brakuje mu dużo do doskonałości:) Na dodatek poddaje się wdzięcznie różnym modyfikacjom (np. ostatnio zdarzało mi się zastępować połowę mleka płynnym zakwasem pszennym i dawać tylko 5-7 g drożdży). W wersji codziennej te bułki są bez kruszonki (unikam!), ale czasem ulegam pokusie i przygotowuję wersję "luksusową", preferowaną przez Kalabryjczyka:) Moje ulubione drożdżówki mają nadzienie z prażonych jabłek, ale, rzecz jasna, można też użyć innych owoców. Polecam!
Składniki:
Ciasto: (przepis źródłowy tutaj)
· 250 g mąki pszennej chlebowej
· 250 g mąki białej orkiszowej
· 20 g drożdży świeżych
· 100 g cukru
· 1 opakowanie cukru waniliowego
· 250 ml mleka
· 80 g masła
· 3 żółtka
· skórka otarta z jednej cytryny
· ok. 400 g prażonych jabłek (na nadzienie)
Kruszonka: (przepis źródłowy tutaj)
· pół szklanki mąki pszennej
· 2 łyżki masła
· 4 łyżki cukru
Masło rozpuścić na małym ogniu, odstawić do ostudzenia. Mąkę i cukier wymieszać ze sobą, dodać masło i szybko wyrobić kruszonkę.
Ciasto: Drożdże rozetrzeć w kubku z łyżką cukru, dodać 60 ml ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Resztę mleka podgrzać. Masło roztopić w garnuszku i ostudzić. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Obie mąki wymieszać w misce. Dodać wyrośnięty zaczyn, żółtka ubite z cukrem, cukier waniliowy i resztę ciepłego mleka. Wyrobić gładkie, lekko lepkie i elastyczne ciasto (ok. 15-20 minut). Stopione masło dodać w 4 partiach dodając kolejną dopiero, gdy poprzednia zostanie wchłonięta w ciasto. Wyrobić kolejne 15 minut. Dodać skórkę otartą z cytryny i chwilę wyrobić. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce - ciasto ma podwoić objętość. Po tym czasie ciasto należy przebić ręką i podzielić na 16 równych wagowo kawałków. Z każdego kawałka formujemy kulkę, którą rozciągamy na placek wielkości 3/4 dłoni, cieńszy na brzegach i grubszy po środku. Do każdego placka nakładamy łyżkę nadzienia, sklejamy i formujemy okrągłe bułki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia (muszą podwoić objętość). Piekarnik rozgrzewamy do temp 180°C. Każdą bułkę smarujemy z wierzchu jogurtem, posypujemy kruszonką i pieczemy około 25-30 minut. Studzimy chwilę w piekarniku, a później na kratce.