Ciasto czekoladowe z gruszkami
Sady , targi i stragany obfitują w przepysznym gruszkach!
Każdego roku z niecierpliwością wyczekuję jesieni, by móc cieszyć się ich smakiem.
Lubię zarówno te niesamowicie soczyste, przy których sok kapie po rękach …. jak i te twarde, przy których zęby można połamać!
Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe z gruszkami i bitą śmietaną.
Fantastyczny pomysł zarówno do popołudniowej kawki jak i słodkości na rodzinne przyjęcie.
Polecam!
SKŁADNIKI:
* masło – 100 g
* cukier drobny – 10 łyżek
* mąka pszenna – 10 łyżek
* jajko – 3 szt
* proszek do pieczenia -1 łyżeczka
* gruszki – 3 duże szt
* kakao – 2 łyżki
* czekolada mleczna – 100 g
* śmietana 36% – 1 szkl
* żelatyna – 1 łyżka
* polewa czekoladowa
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Miękkie masło ucieramy z cukrem na krem, a następnie nie przerywając miksowania dodajemy po 1 jajku.
Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na 2 części.
Do jednej dodajemy kakao i posiekaną czekoladę – mieszamy.
Gruszki obieramy , kroimy w kostkę.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, zalewamy jasnym ciastem, wygładzamy.
Na wierzch wyciągamy ciasto czekoladowe i układamy pokrojone gruszki.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 45 minut.
Wyjmujemy , dobrze studzimy.
Śmietanę 36% ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy rozpuszczoną ( dokładnie! ) w 2 łyżkach gorącej wody żelatynę i dokładnie mieszamy.
Pokrywamy wystudzone ciasto i władamy do studzenia.
Przed podaniem dekorujemy polewą czekoladową.
Zajadamy!
Pycha!