Ciasto waniliowe z budyniem i gruszką

Ciasto waniliowe z budyniem i gruszką

Ciasto w klasycznym stylu. Tradycyjne, lekkie z aromatyczną wanilią, kremowym budyniem i słodką gruszką.

Łatwe w przygotowaniu, tanie i niezwykle aromatyczne. Wspaniałe na poczęstunek dla gości do kawy.

Zapraszam !

Zdjęcie - Ciasto waniliowe z budyniem i gruszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

  • 180 g miękkiego masla
  • 150 g drobnego cukru
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 160 ml mleka /temp. pokojowa/

Zdjęcie - Ciasto waniliowe z budyniem i gruszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na masę budyniową:

  • 3 łyżki proszku budyniowego
  • 2 łyżki cukru
  • 300 ml mleka
  • 1 laska wanilii

oraz:

  • 1 duża gruszka
  • 20 g roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru brązowego

Zdjęcie - Ciasto waniliowe z budyniem i gruszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Masło utrzeć z cukrem i wanilią na puszystą masę.
  2. Dodać po jednym jajku, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
  3. Wlać mleko i utrzeć na jednolitą, puszystą masę.
  4. Mleko wymieszać z budyniem, cukrem i ziarenkami wanilii.
  5. Gotować przez 2 minuty, następnie wystudzić.
  6. Formę tortową o średnicy 21-22 cm wysmarować tłuszczem i posypać mąka lub bułka tartą.
  7. Połowę ciasta wyłożyć na dno tortownicy i dodać połowę masy budyniowej, następnie dodać pozostałe ciasto i pozostałą masę budyniową.
  8. Na wierzchu ułożyć pokrojoną i obraną gruszkę.
  9. Gruszkę posmarować roztopionym masłem, posypać cynamonem i cukrem.
  10. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 165 st. C przy zastosowaniu termo obiegu /grzałka górna i dolna/, przez ok. 1 godziny, do zarumienienia.
  11. Po upieczeniu ostudzić odwrócone.

Smacznego ?

Zdjęcie - Ciasto waniliowe z budyniem i gruszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów