Ciasto waniliowe z budyniem i gruszką
Ciasto w klasycznym stylu. Tradycyjne, lekkie z aromatyczną wanilią, kremowym budyniem i słodką gruszką.
Łatwe w przygotowaniu, tanie i niezwykle aromatyczne. Wspaniałe na poczęstunek dla gości do kawy.
Zapraszam !
Składniki na ciasto:
- 180 g miękkiego masla
- 150 g drobnego cukru
- 4 jaja
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 160 ml mleka /temp. pokojowa/
Składniki na masę budyniową:
- 3 łyżki proszku budyniowego
- 2 łyżki cukru
- 300 ml mleka
- 1 laska wanilii
oraz:
- 1 duża gruszka
- 20 g roztopionego masła
- 2 łyżki cukru brązowego
Wykonanie:
- Masło utrzeć z cukrem i wanilią na puszystą masę.
- Dodać po jednym jajku, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
- Wlać mleko i utrzeć na jednolitą, puszystą masę.
- Mleko wymieszać z budyniem, cukrem i ziarenkami wanilii.
- Gotować przez 2 minuty, następnie wystudzić.
- Formę tortową o średnicy 21-22 cm wysmarować tłuszczem i posypać mąka lub bułka tartą.
- Połowę ciasta wyłożyć na dno tortownicy i dodać połowę masy budyniowej, następnie dodać pozostałe ciasto i pozostałą masę budyniową.
- Na wierzchu ułożyć pokrojoną i obraną gruszkę.
- Gruszkę posmarować roztopionym masłem, posypać cynamonem i cukrem.
- Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 165 st. C przy zastosowaniu termo obiegu /grzałka górna i dolna/, przez ok. 1 godziny, do zarumienienia.
- Po upieczeniu ostudzić odwrócone.
Smacznego ?