Ciasto piaskowe
Ciasto piaskowe pewnie kojarzy się wielu osobom przede wszystkim ze świętami wielkanocnymi, ale jest tak szybkie do zrobienia i smaczne w swojej prostocie, że wcale nie trzeba specjalnej okazji, by je zrobić. Swoją charakterystyczną, sypką strukturę zawdzięcza dodatkowi mąki ziemniaczanej.
Ciasto piaskowe można przygotować w trzech wersjach: jasnej, ciemnej z dodatkiem kakao oraz dwukolorowej z „łatką” kakaowego ciasta. Ciasto piaskowe jest na tyle uniwersalne, że może stanowić bazę niektórych deserów, o czym przekonacie się już niebawem ;)
CIASTO PIASKOWE (PRZEPIS PODSTAWOWY)
4 jajka,
1 szklanka mąki pszennej,
½ szklanki mąki ziemniaczanej,
2/3 szklanki cukru,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
150g masła (ewentualnie margaryny),
1 łyżeczka proszku do pieczenia (z lekkim czubkiem),
cukier puder do posypania
Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Krótko zmiksować – tylko do połączenia składników. Masło stopić i gorące wlać do ciasta, ponownie krótko zmiksować, do momentu aż ciasto będzie jednolite.
Podłużną foremkę o wymiarach 11 x 25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach przez ok. 45 minut, aż wbity patyczek będzie suchy.
Po wystudzeniu wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
WERSJA KAKAOWA
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i 2 łyżki kakao (z lekkim czubkiem). Dodać do masy jajecznej, wlać 2-3 łyżki mleka i zmiksować. Dalej postępować analogicznie jak powyżej.
Propozycja podania: zimowy deser a la tiramisu
WERSJA CZARNO-BIAŁA (Z ŁATKĄ)
Przygotować ciasto według przepisu podstawowego, a następnie podzielić na dwie części – jedną nieco mniejszą niż druga. Do mniejszej części dodać 1 łyżkę kakao i dokładnie wymieszać. Do formy wylać najpierw ciasto jasne, a później ciemne. Piec jak w przepisie podstawowym.