Kruchy placek ze śliwkami i winem
Co zrobić, gdy dostaniesz wielką reklamówkę śliwek ? Ciasto zrobić - obowiązkowo. A reszta do przetworów i do zamrażarki.
Kruche ciasto ze śliwkami, w nieco innym wydaniu. Wewnątrz ciasta kryje się winny budyń i śliwki, a na wierzchu chrupiąca kruszonka.
Polecam w ten jesienny dzień wziąć porcję ciasta, kubek dobrej kawy, usiać w ogrodzie, w ostatnich ciepłych promieniach słońca ... i delektować się tym wytwornym smakiem.
Składniki:
( na tortownicę średnicy 26 cm lub małą blachę )
CIASTO:
* 200 g zimnego masła
* 3 szklanki mąki pszennej
* 1 jajko
* 1/2 szklanki cukru
Zimne masło pokroić w kostkę, dodać jajko, cukier i przesianą mąkę. Posiekać składniki nożem i szybko zagnieść ciasto ( lub posłużyć się robotem ). Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić 30-40 minut w lodówce.
NADZIENIE:
* 1 kg śliwek
* 100 ml wina półwytrawnego ( różowe lub czerwone )
* 1/2 szklanki cukru
* 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
* 1/3 szklanki wody
Śliwki umyć, wypestkować. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem, zalać winem i gotować 5 minut.
W zimnej wodzie rozprowadzić proszek budyniowy - wlać na wrzące śliwki - zagotować. Owoce odstawić do ostygnięcia.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wykleić nim tortownicę/blachę, formując rant wysokości około 3-4 cm.
Na cieście rozłożyć budyń ze śliwkami.
KRUSZONKA:
* 70 g masła
* 3/4 szklanki mąki
* 3 łyżki cukru
* 1 łyżeczka cynamonu
Masło rozpuścić, pozostawić do wystygnięcia. Mąkę połączyć z cukrem i cynamonem. Wlać zimne masło - rozcierać w palcach, łącząc składniki. Powstałą kruszonką posypać wierzch ciasta.
Piec 60 minut w 170 stopniach C.
Upieczone ciasto dobrze wystudzić.
Smacznego !