Suflety mają to do siebie, że po kilku minutach naturalnie opadają. Na poniższym zdjęciu możecie zaobserwować ten efekt: różnica między fotkami to jakieś 3-4 minuty.
Ostatnio piekłam kruche babeczki kilkakrotnie. Takie ciasteczka są urocze, pięknie wyglądają i smakują rewelacyjnie. Niestety ich przygotowanie jest dość czasochłonne i wymaga odrobiny wprawy. Każda kolejna partia wydaje się łatwiejsza do wykonania warto więc próbować w oczekiwaniu na efekt idealny.
Przygotowałam zatem cytrynowy krem maślany russel, chyba możliwie najbardziej kaloryczny na świecie, ale tak pyszny, że od torciku nie da się oderwać. Na pewno nie skończycie na jednym kawałku.
Gorzką czekoladę posiekać i rozpuścić razem z masłem na parze, czyli w miseczce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Miseczka nie może dotykać wody. do czekolady dodać cukier, wymieszać i odstawić do przestudzenia...
To szybkie ciasto z owocami jest naprawdę szybkie do przygotowania a jest wilgotne i puszyste i wspaniale smakuje z owocami…. i ewentualnie z kruszonką ;-) Przetestujcie bo warto :)!
Przez długi czas sądziłam, że jest to deser trudny do wykonania. Zupełnie niepotrzebnie. Ciasto zagniata się podobnie jak na pierogi (i podobnie jak ono nie zawiera cukru), a pokroić jabłka każdy potrafi ;) Minimalnych trudności nastręcza zwijanie rolady, ale robiąc to ostrożnie i bez pośpiechu, nic nie ma prawa się nie udać.
Prosta babka cytrynowa ze starego zeszytu mojej mamy, za każdym razem jest niezawodna. Lubię te stare przepisy, wielokrotnie testowane przez mamy i babki, są dużo bardziej przewidywalne, niż przepisy z drogich książek kucharskich
Kojarzycie pewnie słynne, płaskie czekoladki, które w środku mają właśnie taką białą, miętową warstwę, prawda? Masa w dzisiejszym brownie smakuje podobnie, ale wg mnie jest z 2 razy słodsza. Zdecydowanie dla lubiących wyzwania.
Dużo orzechów i migdałów. Trochę świeżej żurawiny. Wszystko polane słodkim karmelem. Kruche, czekoladowe ciasto z dodatkiem cynamonu. Przepyszny deser i wbrew pozorom nie tak bardzo słodki.
Tort składa się z czekoladowego ciasta i bezowych blatów przełożonych lemon curd, czyli kremem cytrynowym. Całość została obłożona bitą śmietaną. Tort jest obłędnie pyszny – czekolada, słodka beza i kwaskowata masa doskonale razem współgrają.
Pewnie gdzieniegdzie znajdziecie jeszcze na ogrodowych krzaczkach kilka ostatnich, nieco już zapomnianych malin. Doskonale nadadzą się do upieczenia dzisiejszego ciasta.