Ciasto śmietankowo-budyniowe ze śliwkami
Śmietankowa masa budyniowa zapieczona ze śliwkami na kruchym cieście.
Słodkie, winne, kremowe .....pyszne ciacho!
Składniki: / foremka 25x23 cm/ciasto na spód:
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko100 g cukru
- 150 g masła
- skórka cytrynowa
- szczypta soli
- masło do foremki
nadzienie:
- 1,2 kg śliwek
- 300 g kwaśnej śmietany
- 150 g cukru
- budyń waniliowy /b/cukru
- 3 jajka
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Świwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Schłodzone ciasto rozwałkować i umieścić w blaszce nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Obłożyć również boki. Na dnie ciasta wyłożyć śliwki. Jajka, cukier i śmietanę wymieszać mikserem na średnich obrotach. Dodać proszek budyniowy i starannie wymieszać . Masą budyniową zalać śliwki. Wstawić do piekarnika i piec ok. 45-50 minut w temperaturze 180 st.C Upieczone ciasto dobrze schłodzić nawet kilka godzin. Kroić na porcje całkiem zimne.
Doskonałym dodatkiem do ciasta może być sos ze świeżych śliwek.