Już od dawna miałam je zrobić, ale jakoś nie mogłam się przemóc, szkoda że dopiero teraz to zrobiłam, chociaż lepiej późno niż wcale. Są genialne w swojej prostocie :-)
Nie przepadam za czerwonym mięsem w formie innej niż grillowane, ale czasem coś tam zrobię. Miałam dwa sznycle wieprzowe i zero chęci na tradycyjne kotlety, więc powstało takie oto coś.
Rabarbar umyłam, ale nie obierałam. Pokroiłam w drobne kawałki i z 2 szklankami cukru podsmażyłam w garnku o grubym dnie, aż puścił sok. Następnie dodałam umytych truskawek, soku z cytryny i ewentualnie przekrojona na pół laskę wanilii - wymieszałam i na bardzo małym ogniu dusiłam całość, aż odparowała większość wody.
Takie pyszne danie, a takie nieładne zdjęcia mi wyszło :( Raz, że puree samo w sobie nie jest fotogeniczne, a dwa, że tego dnia nic mi się nie udawało: wszystko dosłownie leciało mi z rąk, nabiłam sobie dwa duże siniaki, biegnąc do telefonu i wpadając przy okazji na stół, masakrycznie wręcz przesoliłam surówkę do obiadu, a kotlety musiałam smażyć na całkiem suchej patelni, bowiem ostatnie resztki jakiegokolwiek tłuszczu w domu dodałam sekundę wcześniej do puree.
Smakują doskonale z młodymi ziemniakami i mizerią, ale można je także podać z makaronem lub fasolką szparagową. Jak kto woli. Świetne danie na niedzielny rodzinny obiad. Rolady można z powodzeniem przygotować dzień wcześniej, są jeszcze smaczniejsze
Delikatna cukinia połączona z mięsnym farszem o zdecydowanym smaku , przykryta serową kołderką - to smaczne, sycące danie - w sam raz letni obiad lub kolację.
Smakują bardzo dobrze i na ciepło i na zimno, chociaż ja wolę wersję hot. Nie zdązyłam wypróbować dipu jogurtowego ale zrobię następnym razem. Jest to przepis Jamiego Olivera.
Szaszłyki to takie fantastyczne danie, które można szybko przygotować, zawsze gdy wpadną do nas niezapowiedziani goście. Wystarczy tylko odrobina fantazji. Mogą być same warzywne, z dodatkiem mięsa lub owoców, wszystko to czym akurat dysponujemy. A w sezonie letnim jest w czym wybierać. Ja do swoich wykorzystałam cukinię, cebulę i paprykę. Nie tylko, że wyszło smacznie ale i kolorowo
Dzis znow cukinia poszla pod noz. Poczatkowo planowalam z niej zrobic cos zupelnie innego, cos co nadaje sie na upalny dzien. Ale upal skonczyl sie wraz z wczorajsza burza. Tego lata upalnych dni jest tyle, ze mozna je policzyc na palcach.
dodam przepis na przepyszny obiad, który dla odmiany przyrządził mój mąż. Zdecydowanie nadaje się do akcji „zwiększamy odporność” przez sporą zawartość czosnku, który jak wiadomo jest naturalnym antybiotykiem. Danie ponadto jest klasyczne, pyszne i szybkie w przygotowaniu. Bardzo polecam.
O właściwościach i zaletach soi pisałam przy flaczkach sojowych.Oprócz tego,że jest zdrowa - to bardzo prosto się ją przyrządza. Zamiast tradycyjnych kotletów schabowych,dziś proponuję sojowe.
Kotlety mielone nie muszą zawsze smakować tak samo. Aby uczynić je atrakcyjniejszymi, można dodać do nich przeróżne składniki, np. starty ser żółty i podsmażone pieczarki, pekińską kapustę i kalafior, płatki owsiane, marchewkę, ziemniaki. a nawet seler i ogórek kiszony.
Makrela to gatunek dość niedocenianej ryby w Polsce.A szkoda, ponieważ jest szczególnie bogata w kwasy omega-3, jod, fosfor, potas, wapń, magnez i żelazo.Czyli pierwiastki niezbędne do prawidłowego działania naszego organizmu. Dziś polecam pastę z tej morskiej rybki.