Placuszki z cukinii po grecku

Placuszki z cukinii po grecku
Uwielbiam je :) Są pyszne i delikatne, a tzatziki – sztandarowy dip kuchni greckiej – doskonale je uzupełnia.
Przepis pochodzi z książeczki „Podróże kulinarne. Kuchnia grecka”, choć jak przeczytałam w innym źródle, placki te mają tureckie korzenie. Wpływów tureckich w kuchni greckiej jest swoją drogą sporo, należy do nich także na przykład baklawa, którą uwielbiam mimo niemiłosiernej dawki słodyczy, jaką wnosi ten deser :)

Zdjęcie - Placuszki z cukinii po grecku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PLACUSZKI Z CUKINII PO GRECKU
(na 4 porcje)
750g cukinii,
1 średnia cebula,
3 jajka,
2/3 szklanki mąki,
1 łyżka posiekanego świeżego oregano (dałam suszone),
1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki,
sól i pieprz,
olej lub oliwa do smażenia

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i nieco odcisnąć z soku, który puściła. Jajka roztrzepać w kubeczku, wlać do cukinii, wsypać mąkę i dodać posiekane zioła. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dodać więcej mąki – ciasto powinno mieć konsystencję jak na placki ziemniaczane.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i łyżką kłaść okrągłe placki. Smażyć na średnim ogniu, z obu stron, aż będą złociste. Gotowe placki kłaść na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.


DIP JOGURTOWY TZATZIKI
1 szklanka gęstego jogurtu greckiego,
1 mały ogórek,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka posiekanej świeżej mięty,
1-2 łyżeczki soku z cytryny,
sól i pieprz

Ogórek obrać, usunąć nasiona i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną miętę, sok z cytryny oraz jogurt. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.



Zdjęcie - Placuszki z cukinii po grecku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placuszki z cukinii po grecku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów