Rolady schabowe z nadzieniem pomidorowo-pieczarkowym
"Smakują doskonale z młodymi ziemniakami i mizerią, ale można je także podać z makaronem lub fasolką szparagową. Jak kto woli. Świetne danie na niedzielny rodzinny obiad. Rolady można z powodzeniem przygotować dzień wcześniej, są jeszcze smaczniejsze".
Rolady schabowe z nadzieniem pomidorowo-pieczarkowym
Składniki na 6 szt. :
6 kotletów schabowych o wadze 100g każdy
1 cebula
200g pieczarek
200g świeżych pomidorów ( 1 duży)
65g startego żółtego sera
2 szklanki wody
sól
czarny pieprz
oliwa do smażenia
Do zagęszczenia sosu:
1 czubata łyżeczka mąki pszennej
szczypta soli
woda
Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Oczyścić pieczarki, umyć i drobno posiekać. Pomidor sparzyć, usunąć skórkę i pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni. Wrzucić cebulę i poddusić. Dodać pieczarki i podsmażyć razem z cebulą. Zdjąć z patelni, chwilę przestudzić, a następnie wymieszać z pomidorami i żółtym serem. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.
Rozbić kotlety. Oprószyć solą i pieprzem. Rozłożyć na nich równomiernie nadzienie. Zwinąć rolady i spiąć wykałaczką. Obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla, podlać wodą i dusić pod przykryciem około pół godziny.
Mąkę wymieszać z solą i rozprowadzić woda do konsystencji śmietany.
Odlać do rondelka sos powstały w trakcie duszenia rolad. Zagotować. Wlać cienkim strumieniem rozrobioną mąkę, cały czas mieszając, aby nie utworzyły się grudki. Ponownie zagotować.
Ułożyć rolady na półmisku i polać sosem.
Smacznego!