Cukinia zapiekana z mięsem mielonym i mozzarellą

Cukinia zapiekana z mięsem mielonym i mozzarellą

Delikatna cukinia połączona z mięsnym farszem o zdecydowanym smaku , przykryta serową kołderką - to smaczne, sycące danie - w sam raz letni obiad lub kolację. Dawno nie robiłam tej potrawy, więc gdy udało mi się kupić małe cukinie, postanowiłam przyrządzić taką właśnie zapiekankę.

 

Zdjęcie - Cukinia zapiekana z mięsem mielonym i mozzarellą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki [ dla 2 osób ] :

  • 2 młode cukinie [ ok.20 cm ] , każda ważąca ok.300 g
  • 300 g mielonego mięsa [ polecam wieprzowe, jest mniej suche ]
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 8 plastrów mozzarelli
  • sól , pieprz
  • oliwa lub olej do smażenia

 

Cukinie umyć, odkroić końcówki. Przekroić każdą wzdłuż i wydrążyć środki. Miąższ ze środka posiekać [ odrzucić tylko część z pestkami ] .

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oliwie, dodać mięso i smażyć, aż straci surowy wygląd. Wrzucić posiekany miąższ z cukinii, przesmażyć z mięsem przez 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i tymianek, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Lekko przestudzić. Przestudzony farsz wymieszać z jajkiem.

"Łódeczki" z cukinii napełnić farszem. Ułożyć je w posmarowanym oliwą naczyniu do zapiekania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.30 minut [ aż cukinia zmięknie ] . 

Wyjąć cukinie z piekarnika, na każdej "łódeczce" ułożyć po 2 plastry mozzarelli - wstawić z powrotem do piekarnika i włączyć termoobieg. Zapiekać przez 10 minut - do roztopienia i zrumienienia się sera.

Podawać na gorąco.

 

Zdjęcie - Cukinia zapiekana z mięsem mielonym i mozzarellą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów