Kotlety mielone z selerem i ogórkiem
Kotlety mielone nie muszą zawsze smakować tak samo. Aby uczynić je atrakcyjniejszymi, można dodać do nich przeróżne składniki, np. starty ser żółty i podsmażone pieczarki, pekińską kapustę i kalafior, płatki owsiane, marchewkę, ziemniaki. a nawet seler i ogórek kiszony.
Takie mięsno-selerowo-ogórkowe kotlety są nie tylko smaczne, ale też aromatyczne, za sprawą estragonu i natki i o wiele ostrzejsze od tradycyjnych, bo zawierają sporą ilość musztardy. Przepis znalazłam w dodatku do "Poradnika domowego" -"Obiad w pół godziny".
Kotlety mielone z selerem i ogórkiem
Składniki:
- 30 dag mielonego mięsa
- jajko
- kajzerka
- średniej wielkości seler
- kiszony ogórek
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki posiekanej natki
- pół szklanki mleka
- cebula
- sól
- pieprz
- łyżeczka estragonu
- tarta bułka do panierowania
- olej do smażenia
Kajzerkę zalać mlekiem.Seler umyć (nie obierać) i ugotować w lekko osolonym wrzątku. Obrać i rozgnieść widelcem.Ogórek razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko odcisnąć z nadmiaru płynu. Wszystkie skladniki dodać do mięsa, doprawić do smaku i dobrze wyrobić. Formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
Smacznego!