Kotlety mielone z selerem i ogórkiem

Kotlety mielone z selerem i  ogórkiem

Kotlety mielone nie muszą zawsze smakować tak samo. Aby uczynić je atrakcyjniejszymi, można dodać do nich przeróżne składniki, np. starty ser żółty i podsmażone pieczarki, pekińską kapustę i kalafior, płatki owsiane, marchewkę, ziemniaki. a nawet seler i ogórek kiszony.

Takie mięsno-selerowo-ogórkowe kotlety są nie tylko smaczne, ale też aromatyczne, za sprawą estragonu i natki i o wiele ostrzejsze od tradycyjnych, bo zawierają sporą ilość musztardy. Przepis znalazłam w dodatku do "Poradnika domowego" -"Obiad w pół godziny".

Zdjęcie - Kotlety mielone z selerem i  ogórkiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kotlety mielone z selerem i ogórkiem

Składniki:

  • 30 dag mielonego mięsa
  • jajko
  • kajzerka
  • średniej wielkości seler
  • kiszony ogórek
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • pół szklanki mleka
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka estragonu
  • tarta bułka do panierowania
  • olej do smażenia

 

Kajzerkę zalać mlekiem.Seler umyć (nie obierać) i ugotować w lekko osolonym wrzątku. Obrać i rozgnieść widelcem.Ogórek razem ze skórką  zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko odcisnąć z nadmiaru płynu. Wszystkie skladniki dodać do mięsa, doprawić do smaku i dobrze wyrobić. Formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.

Smacznego!

Kategorie przepisów