Kotlety wieprzowe w śmietanie

Kotlety wieprzowe w śmietanie
Nie przepadam za czerwonym mięsem w formie innej niż grillowane, ale czasem coś tam zrobię. Miałam dwa sznycle wieprzowe i zero chęci na tradycyjne kotlety, więc powstało takie oto coś.

Zdjęcie - kotlety wieprzowe w śmietanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kotlety wieprzowe w śmietanie
  • 2 kotlety wieprzowe
  • kilka ziemniaków
  • 1 cebula biała
  • mała śmietana 12%
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki pasty curry
  • szklanka wody
  • trochę tartego sera
  • sól
  • oliwa
Kotlety trochę rozbić, posolić i obsmażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Zdjąć z patelni i wrzucić na nią posiekana drobno cebulkę, udusić. Do cebuli wlać szklankę wody, dodać paprykę i curry i zagotować. Ziemniaki pokroić w talarki, ułożyć w naczyniu do zapiekania (najlepiej jedno naczynie na osobę), na ziemniakach położyć kotlety i wrzucić na to mieszaninę z cebulą. Wymieszać śmietanę z serem i polać wierzch. Piec w temp 180 stopni około 30 minut.

Zdjęcie - kotlety wieprzowe w śmietanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów