Szaszłyki drobiowe z cukinią
"Szaszłyki to takie fantastyczne danie, które można szybko przygotować, zawsze gdy wpadną do nas niezapowiedziani goście. Wystarczy tylko odrobina fantazji. Mogą być same warzywne, z dodatkiem mięsa lub owoców, wszystko to czym akurat dysponujemy. A w sezonie letnim jest w czym wybierać. Ja do swoich wykorzystałam cukinię, cebulę i paprykę. Nie tylko, że wyszło smacznie ale i kolorowo". Przepis dodaję do akcji "Cukinia 2011"
Szaszłyki drobiowe z cukinią
Składniki dla 4 osób:
1 duża pierś z kurczaka
1 cukinia
1 żółta papryka
2 cebule
sól
pieprz
oliwa
Umyj pierś z kurczaka i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w kostkę o boku 2,5cm. Oprósz solą i pieprzem, skrop oliwą.
Umyj warzywa. Cukinię pokrój w plastry o grubości 1cm. Usuń z papryki gniazdo nasienne i pokrój w kwadraty o podobnej wielkości jak mięso. Obierz cebulę i pokrój na ćwiartki lub w krążki.
Przygotuj 4 szpadki lub patyczki* do szaszłyków. Nadziewaj na nie po kolei mięso, cebulę, paprykę i cukinię. Posmaruj szaszłyki oliwą. Ułóż na ruszcie lub patelni grilowej. Grilluj ok. 25minut, obracając. Podawaj z ryżem na sypko lub białym pieczywem.
*) bambusowe patyczki dobrze jest przed nałożeniem składników posmarować oliwą, łatwiej będzie później z nich zdjąć szaszłyk.