Konfitura truskawkowo-rabarbarowa

Konfitura  truskawkowo-rabarbarowa

Zdjęcie - Konfitura  truskawkowo-rabarbarowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Potrzebne będą:

truskawki z rabarbarem w proporcji pół na pół - ja kupiłam 2 kg słodkich truskawek i 2 kg rabarbaru

cukier (sypię "na oko" - w zależności od tego jak słodkie są truskawki)

laska wanilii (nie koniecznie)

sok z połowy cytryny dla zachowania koloru

 Rabarbar umyłam, ale nie obierałam. Pokroiłam w drobne kawałki i z 2 szklankami cukru podsmażyłam w garnku o grubym dnie, aż puścił sok. Następnie dodałam umytych truskawek, soku z cytryny i ewentualnie przekrojona na pół laskę wanilii - wymieszałam i na bardzo małym ogniu dusiłam całość, aż odparowała większość wody. Trzeba to robić naprawdę powoli i na bardzo bardzo małej mocy - inaczej konfitura się przypali. Trzeba też pamiętać, żeby od czasu do czasu zamieszać.

Jak długo smażyć? To zależy jak "mokre" są truskawki. Ja smażę przeważnie 2 godziny a następnie odstawiam do przestygnięcia i następnego dnia sprawdzam konsystencję - na zimno. Jeśli jest nadal zbyt rzadka to smażę tak samo kolejne dwie godziny. Czasami trwa to dwa dni a czasami 3. Trzeba tylko pamiętać, że dopiero po przestudzeniu konfitura "pokaże”, jaką ma naprawdę konsystencję.

Konfitura powstała na zamówienie córki, która po zjedzeniu z sernika warstwy podobnej konfitury, stwierdziła, że jest tak dobra jak jej ulubiony dżem z borówek.

Kategorie przepisów