Sałatka z białej fasoli
Sałatka z białej fasoli lekka i sycąca z dresingiem cytrynowym i świeżymi ziołami jest naprawdę aromatyczna i pyszna. To doskonała propozycja również dla wegetarian - osób niejedzących mięsa. Fasola zawiera więcej białka niż mięso dlatego warto ją spożywać choć od czasu do czasu. Polecam
składniki
- 1 szklanka białej fasoli
- 1 czerwona cebula
- szczypiorek + kilka liści bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki podprażonego sezamu
- sól do smaku
- kolorowy pieprz
na dresing
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy dijon
Fasolę zalać wodą i odstawić w chłodne miejsce na noc. Kolejnego dnia odlewam fasolę z wody i przekładam do garnka na parze, gotuję do miękkości -przelewam zimną wodą i zostawiam do wystudzenia.
Drugi sposób, namoczoną fasolę zalewam woda solę i gotuję również do miękkości - mieszając od czasu do czasu. Ugotowaną przekładam na sito i przelewam pod bieżącą wodą.
Fasolę przekładam do miseczki dodaję posiekany szczypiorek wraz z listkami bazylii.Małą czerwoną cebulę siekam drobniutko i smażę na minimalnej ilości oliwy na prawie suchej patelni - usmażoną przekładam do fasoli.
Sezam lekko rumienię na suchej patelni i studzę.
Następnie przygotowuję dresing do małego słoiczka przekładam wszystkie składniki i wstrząsam kilkakrotnie aż do połączenia - polewam sałatkę ewentualnie doprawiam jeszcze świeżo mieloną solą i pieprzem posypuję uprażonym sezamem - mieszam i podaję.
Smacznego
*Oryginalny przepis pochodzi z instagramu niestety nie mogę podlinkować bo się zagubił. Mój z lekkimi modyfikacjami .