Cannelloni z jarmużem

Cannelloni z jarmużem

Zdjęcie - Cannelloni z jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Każde danie z jarmużem,ze wyględu na jego walory zdrowotne jest godne polecenia.Naleśniki z nadzieniem jarmużowo-serowym były tak smaczne (przepis tutaj),że postanowiłam wykorzystać je również w innej potrawie.Myślałam o pierogach,na pewno byłyby pyszne,ale wybór padł na cannelloni,także jarmuż wylądował w tradycyjnym włoskim daniu.Sos pomidorowy z dodatkiem warzyw tak przygotowany jak do bolognese,rurki makaronowe z jarmużowo-serowo-orzechowym nadzieniem,beszamel z oregano to istne bogactwo smaków.Zapraszam zatem na prawdziwą ucztę kuchni fusion i zachęcam do wypróbowania przepisu.

Składniki na sos pomidorowy:

Zdjęcie - Cannelloni z jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

1 puszka pomidorów krojonych
1 mała marchewka
1 cebula
1 ząbek czosnku
kawałek selera
kawałek pora
sól,pieprz, oregano
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego
2 łyżki masła ghee

Składniki na nadzienie:
400 g jarmużu
Zdjęcie - Cannelloni z jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

300 g kremowego twarożku (1,5 op.)
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
sól,pieprz,gałka muszkatałowa


Składniki na sos beszamelowy:
30 g masła - 2płaskie łyżki
30 g mąki - 2 łyżki
500 ml mleka
sól,pieprz,gałka muszkatałowa,oregano

Dodatkowo:
parmezan,2 garście orzechów włoskich
1 paczka makaronu cannelloni - 250 g- 21 rurek

Wykonanie:

  • obrać i pokroić w kostkę cebulę i czosnek .Poddusić na rozgrzanym maśle.W tzm czasie obrać warzywa i zetrzeć na grubych oczkach tarki,pora pokroić w półkrązki.Dołożyć do cebuli z czosnkiem i poddusić razem.Zalać pomidorami z puszki,dodać przyprawy i dusić przynajmniej 15 minut,aż warzywa zmiękną.Sos można zblendować
  • z liści jarmużu wyciąć grube łodygi,liście dokładnie wypłukać i pokroić na małe kawałki.Na patelni zeszklić pokrojoną w małą kostkę cebulę z czosnkiem,dołożyć liście,podlać małą ilością ,przykryć pokrywką i dusić do miękkości około 20 minut.Przestudzić.Wymieszać z serkiem.Doprawić solą,pieprzem i gałką muszkatałową.Posiekać orzechy włoskie i część orzechów wmieszać do nadzienia
  • na patelni rozgrzać 2 łyżki masła,dodać 2 łyżki mąki i zrobić jasną zasmażkę.Powoli wlewać zimne mleko mieszając całość trzepaczką balonowa,aż do zagotowania i zgęstnienia sosu.Na koniec przyprawić solą ,pieprzem i gałką muszkatałową i oregano
  • na dnie naczynia do zapiekania równomiernie rozłożyć sos pomidorowy.Każdą rurkę oprzeć na dłoni przytrzymując ja palcami i przy pomocy małej łyżeczki napełnić przygotowanym nadzieniem.Napełnione rurki układać w naczyniu do zapiekaniu na pomidorowym sosie
  • napełnione cannelloni równomiernie polać sosem beszamelowym,tak by każda rurka była dokładnie nim przykryta.W przeciwnym razie rurki wyschną i pozostaną nieupieczone
  • posypać zapiekankę startym parmezanem i reszta posiekanych orzechów włoskich
  • zapiekać w 220`C 20-25 minut do zrumienienia

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Kategorie przepisów