Pikantny smażony bakłażan z orzechami

Pikantny smażony bakłażan z orzechami

Wiele osób twierdzi, że nie lubi smaku bakłażanów. Przyznaję się, że i ja do niedawna się do nich zaliczałam. Dziś wiem jedno – kto tak twierdzi, nigdy nie jadł tego warzywa dobrze przyrządzonego. To dość wymagające warzywo i jeśli nieumiejętnie się z nim obejdziemy nie będzie smaczne. Niedogotowany jest twardy i gorzki, a smażony w zbyt chłodnym oleju tłusty. Obie wersje skutkują nieciekawym smakiem, ale jest na to rada. Mój dzisiejszy przepis gwarantuje, że pokochacie bakłażany, a teraz jest dobry moment na realizację, bo w sklepach dostępne są w przystępnych cenach.

Smażąc warzywa zastanawiałam się, czy to podejście do bakłażana będzie udane. Muszę przyznać, że było w 100% trafione.  Był pyszny, delikatnie chrupiący, aromatyczny, a całość w połączeniu z niemal słodkimi orzechami była zniewalająca. Od dzisiaj jest to mój ulubiony sposób na przyrządzenie bakłażana. Może stanowić niebanalną przystawkę lub dodatek do głównego dania, albo nawet być podstawą wegetariańskiego posiłku. Wygląda niepozornie, ale w smaku – rewelacja!

Zdjęcie - Pikantny smażony bakłażan z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:(4 porcje)

      • 500g świeżych bakłażanów (2-3 sztuki)
      • 2 łyżki soli
      • 2 ząbki czosnku
      • 1-2 papryczki chili
      • 2 łyżki skrobi kukurydzianej (białej)
      • 1cm kawałek kłącza świeżego imbiru
      • 100g orzechów włoskich
      • olej do smażenia ok. 1 szklanki

Przygotowanie krok po kroku:

      • bakłażany pokrój na równej wielkości kawałki tak, by każdy kawałek miał fragment skórki. Kształt jest nieistotny.
      • Warzywa ułóż na durszlaku i zasyp solą. Wymieszaj, by wszystkie kawałki pokryły się solą. Odstaw na około 1 godzinę. Dzięki temu zabiegowi bakłażan nie tylko nie będzie gorzki, ale też pozbędziemy się z niego nadmiaru wody, co sprawi, że po usmażeniu będzie chrupiący.
      • Na suchej patelni upraż orzechy. Odstaw.
      • Po upływie godziny warzywa opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz.
      • Oprósz skrobią kukurydzianą i przemieszaj dłonią, aby ją rozprowadzić.
      • W woku rozgrzej olej – powinno być go dość poro, by swobodnie móc usmażyć warzywa.
      • Dodaj posiekane chili, czosnek oraz starty imbir.
      • Gdy ich aromat się uwolni (trwa to bardzo krótko) dodaj bakłażany i smaż na złotobrązowy kolor.
      • Od czasu do czasu przemieszaj.
      • Usmażone warzywa przełóż na ręcznik papierowy, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
      • Przełóż na półmisek i posyp uprażonymi wcześniej orzechami.

Smacznego!

Take Our Poll

Zdjęcie - Pikantny smażony bakłażan z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pikantny smażony bakłażan z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów