Burgery z czerwoną kapustą i amarantusem
Kiedy idzie wiosna i lato jadam coraz mniej mięsa , sama nie wiem dlaczego ;-) bo zimą jadam go sporo. Ostatnio kupiłam taką piękną czerwoną kapustę bo tak się do mnie w sklepie uśmiechała ;-) bez planu co z niej zrobię była najpierw surówka tradycyjna, potem sałatka z ciekawym dresingiem ... no i na koniec padło na burgery zwłaszcza że zostało ryżu z obiadu który trzeba jakoś zjeść i innych warzyw no i tak powstało coś z niczego ha ha . Burgery mają fajną chrupiącą skórkę a wewnątrz są mięciutkie i wilgotne - to coś co zawsze lubiłam w kotlecikach, podaję je na ulubionej słodko kwaśnej sałacie bo nie było już czasu na pieczenie bułeczek. Polecam
Na 12 mini burgerów
- 200 g kalafiora
- 200 g czerwonej kapusty
- 1 marchewka
- 1/4 szklanki amarantusa ekspandowanego
- 1,5 szklanki ugotowanego ryżu
- 60 g mąki żytniej lub orkiszowej
- 1/4 szklanki pokrojonego szczypiorku
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
przyprawy
- 1 łyżeczka grama masala
- 1 łyżeczka pasty chilli
- 1/2 słodkiej ostrej papryki w proszku
- ok 1 łyżeczki soli
Warzywa oczyścić , umyć i osuszyć następnie kapustę, marchew i kalafior zetrzeć na tarce jarzynowej posolić i lekko pognieść dodać przyprawy wbić jajka i wymieszać na końcu dodać amarantusa i mąkę ponownie wymieszać do połączenia składników. Odstawić na 15 minut, po tym czasie formować małe burgery. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać burgery wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 30 -45 minut gdy się zrumienią z wierzchu obracam je na drugą stronę rumiane wyciągam z piekarnika podaję z bułą hamburgerową lub po prostu z ulubiona sałatką.
Smacznego
przepis własny