Burgery z czerwoną kapustą i amarantusem

Zdjęcie - Burgery z czerwoną kapustą i amarantusem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kiedy idzie wiosna i lato jadam coraz mniej mięsa , sama nie wiem dlaczego ;-) bo zimą jadam go sporo. Ostatnio kupiłam taką piękną czerwoną kapustę bo tak się do mnie w sklepie uśmiechała ;-) bez planu co z niej zrobię była najpierw surówka tradycyjna, potem sałatka z ciekawym dresingiem ... no i na koniec padło na burgery zwłaszcza że zostało ryżu z obiadu który trzeba jakoś zjeść i innych warzyw no i tak powstało coś z niczego ha ha . Burgery mają fajną chrupiącą skórkę a wewnątrz są mięciutkie i wilgotne - to coś co zawsze lubiłam w kotlecikach, podaję je na ulubionej słodko kwaśnej sałacie bo nie było już czasu na pieczenie bułeczek. Polecam

Zdjęcie - Burgery z czerwoną kapustą i amarantusem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na 12 mini burgerów

  • 200 g kalafiora
  • 200 g czerwonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1/4 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • 1,5 szklanki ugotowanego ryżu
  • 60 g mąki żytniej lub orkiszowej
  • 1/4 szklanki pokrojonego szczypiorku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

przyprawy

  • 1 łyżeczka grama masala
  • 1 łyżeczka pasty chilli
  • 1/2 słodkiej ostrej papryki w proszku
  • ok 1 łyżeczki soli


Warzywa oczyścić , umyć i osuszyć następnie kapustę, marchew i kalafior zetrzeć na tarce jarzynowej  posolić i lekko pognieść dodać przyprawy wbić jajka i wymieszać na końcu dodać amarantusa i mąkę ponownie wymieszać do połączenia składników. Odstawić na 15 minut, po tym czasie formować małe burgery. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać burgery wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 30 -45 minut gdy się zrumienią z wierzchu obracam je na drugą stronę rumiane wyciągam z piekarnika podaję z bułą hamburgerową lub po prostu z ulubiona sałatką.

Smacznego

Zdjęcie - Burgery z czerwoną kapustą i amarantusem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Burgery z czerwoną kapustą i amarantusem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

przepis własny

 

Przepisy z tych kategorii

Kurczak pieczony w całości – faszerowany kaszą – najlepszy
1

Kurczak pieczony w całości – f…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Tort bezowy z malinami

Tort bezowy z malinami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Hummus z pieczonym burakiem

Hummus z pieczonym burakiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Brownie z serem i rabarbarem

Brownie z serem i rabarbarem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Lody truskawkowe z mascarpone + film

Lody truskawkowe z mascarpone…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Pide - turecka pizza

Pide - turecka pizza

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Syrop z pędów sosny

Syrop z pędów sosny

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Sałatka z kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami

Sałatka z kaszą gryczaną i sus…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Smoothie z mniszka

Smoothie z mniszka

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Surówka z młodej kapusty
1

Surówka z młodej kapusty

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Owoce leśne z chia
1

Owoce leśne z chia

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Deser jogurtowy – najprostszy i najsmaczniejszy
1

Deser jogurtowy – najprostszy…

napiecyku napiecyku
napiecyku