Pieczona dynia z tahini
Pieczona dynia uwielbiam ją pod każda postacią zarówno na ciepło jak i na zimno - prosto z piekarnika lub jako dodatek do sałatek. Akurat jeszcze zostało mi jeszcze kilka sztuk, więc tym razem padło na pieczoną z dodatkiem tahini która nadaje jej fajnego smaczku. Polecam
- ok 1/2 średniej wielkości dyni
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 1-2 łyżki oliwy z pestek dyni
- 2 łyżki pasty tahini
- ok 2-3 łyżki tartego parmezanu
- garść rozmarynu suszony lub świeży
Dynię oczyścić ze skóry i miękkiego miąższu, pokroić w grubszą kostkę - przełożyć do miski.
Rozgnieciony czosnek utrzeć z solą i tahini - natrzeć dynię , następnie posypać papryką i ziołami a na końcu polać oliwa i wymieszać. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, posypać dynię - łyżką tartego parmezanu i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 30 minut aż dynia będzie miękka, sprawdzić patyczkiem. Gdy dynia będzie już upieczona posypać ją jeszcze raz tartym parmezanem i wstawić ponownie do piekarnika aby ser lekko się rozpuścił - podawać na ciepło.
Ewentualnie można posypać jeszcze solą przed samym podaniem.
Smacznego
przepis własny