Topinambur z piekarnika
Topinambur, czyli bulwa słonecznika bulwiastego pochodzi z Ameryki Północnej. Jego nazwa pochodzi od plemienia Indian Tupinamba. Delikatnie orzechowa bulwa jest wspaniałym uzupełnieniem diety, wspomaga odporność. Topinambur daje wiele możliwości wykorzystania w kuchni. Na surowo jest soczysty i chrupki, w smaku podobny do kalarepki, trochę do białej rzepy, zaś ugotowany smakiem przypomina karczocha. Zmienia swoje smaki w zależności od metody obróbki. Ta niecodzienna osobliwość kulinarna czyni z niegoo wykwintny dodatek do dań w ekskluzywnych restauracjach. Warto włączyć go do swojej diety, bo to dobra odskocznia od monotonnych warzyw, którymi nasz rynek jest zasypany.
Topinambur to bardzo wartościowe warzywo, szczyci się niezwykłymi wartościami zdrowotnymi. Jest źródłem witamin z grupy B, witaminy C, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, które wpływają na równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Na szczególną uwagę zasługuje inulina, która działa korzystnie na funkcjonowanie i florę jelitową dolnego odcinka przewodu pokarmowego. Co więcej, inulina stanowi cenny składnik w diecie cukrzyków, osób odchudzających się, ponieważ obniża indeks glikemiczny oraz kaloryczność wchłanianego pokarmu. Zawiera ponadto ogromne ilości koloidalnej krzemionki, co czyni z topinambura "przyjaciela " kobiet - pielęgnuje włosy, skórę i paznokcie. Porcja pokrywa dzienne zapotrzebowanie na żelazo u dzieci. Topinambura udało mi się zdobyć po raz pierwszy i to nie zimą, bo to ponoć zimowe warzywo, ale właśnie teraz w maju. Część upiekłam w piekarniku, z części zrobiłam surówkę. Na surowo był tak smaczny, ze można go spokojnie schrupać jak kalarepkę. Upieczony z orzechami włoskimi był pysznym uzupełnieniem drugiego dania.
Składniki:
topinambur
garść orzechów włoskich
2 łyżki oleju
tymianek
sól, pieprz
czerwona cebula-opcjonalnie
Wykonanie:
- obrany i osuszony topinambur osuszyć w papierowym ręczniku. Pokroić na plastry. Im grubsze plastry pokroisz, tym dłużej będzie pieczenie. Obtoczyć w oleju z przyprawami. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi
- piec w 200`C 15-20 minut .Smaczneg!
cytryny, ponieważ bulwy szybko ciemnieją ze względu na dużą zawartość żelaza.