Sałatka z kalarepki na ciepło
Cudowna - lekko słodka, delikatna kalarepka plus konkretna kiełbaska lub boczek tworzą zgrany zespół. Taka sałatka doskonale wchodzi ze zrumienioną pajdą chleba, ale można ją też podać jako dodatek do makaronu. Ja się odchudzam, więc zajadam się nią bez towarzystwa. Czy boczek jest dietetyczny, że tak zapytam a propos odchudzania?
Weźmy:
2 kalarepy
ok. 200 g kiełbasy lub wędzonego boczku
niedużą cebulę
2-3 pomidory
sól, pieprz
2-3 łyżki oleju
Kalarepy obrać, pokroić w kostkę o boku ok. 1-1,5 cm. Kiełbasę i cebulę też pokroić w kostkę, ale mniejszą. Podsmażyć cebulę z kiełbasą na oleju, dodać kalarepę, zmniejszyć ogień i powoli dusić wszystko razem, aż kalarepa nieco zmięknie. Dodać obrane ze skóry i pokrojone w ósemki pomidory, i dalej dusić ok. 5-10 minut, w zależności od tego, jak miękkie warzywa lubimy. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Podawać z domowym chlebem.