Powrót pasternaku. Puree ziemniaczane z pasternakiem

Powrót pasternaku. Puree ziemniaczane z pasternakiem
Zdjęcie - Powrót pasternaku.Puree ziemniaczane z pasternakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Puree ziemniaczane to najczęstszy dodatek do drugiego dania.Wcale nie musi byc nudne.Wystarczy do gotowania dorzucić korzeń pasternaku,a od razu nabierze charakteru i ciekawego smaku ,równocześnie podwyższając jego wartości odżywcze i zdrowotne.

Zdjęcie - Powrót pasternaku.Puree ziemniaczane z pasternakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPASTRNAK wraca do łask z innymi zapomnianymi warzywami,a jest to bardzo odżywcze warzywo.Przewyższa wartościami odżywczymi marchew i brukiew.Posiada tyle witaminy C co pomidory i jest 3 razy bardziej odżywcze niz marchew.Odznacza się silnym,przyjemnym aromatem i korzenno-słodkim smakiem.Pasternak jest wyraźnie zasadotwórczy (+7).Oprócz sporych ilości potasu posiada tez fosfor,żelazo ,witaminy:B1,B2,B6,PP i prowitaminę A.Posiada także właściwości lecznicze.
  • Przeciwdziała powstawaniu kamieni moczowych i żółciowych,bo działa oczyszczająco na nerki i pęcherz moczowy.
  • Obniża ciśnienie.
  • Działa uspokajająco.
  • Dzięki sporej ilości błonnika usprawnia pracę jelit.Niegdyś warzywo bardzo powszechne,całkowicie zostało wyparte przez ziemniaka i pietruszkę.W Niemczech jest bardzo popularne,bardziej niż pietruszka i leży na wszystkich stoiskach z warzywami.Dostępne w każdym większym markecie.Sama nie wiem ,czemu tak późno siegnęłam po to warzywo.Jest naprawdę smaczne.
Zdjęcie - Powrót pasternaku.Puree ziemniaczane z pasternakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPrzepis na puree ( na 4 porcje):

500 g ziemnaków
250 g pasternaku
150 ml mleka lub więcej
masło 1-2 łyżki

Wykonanie:
  • Obrane ziemniaki zalać wrzącą wodą.Posolić.Po 5 minutach dołożyć obrany,pokrojony na mniejsze kawałki pasternak.Dorzucamy go pózniej,ponieważ gotuje się trochę krócej niż ziemniaki.Po 20 minutach odcedzić i ubić tłuczkiem do ziemnaków.Dalej ubijając dodawać porcjami gorące mleko,aż do uzyskania pożądanej konsystencji.Na koniec dodać masło.Im więcej dodamy masła tym smaczniejsze i bardziej aksamitne będzie puree.Ideałem byłoby ugotowanie puree na parze.Gdy warzywa gotujemy w wodzie, wywar można wykorzystać do zrobienia zupy lub sosu.Połowa cennych mikroelementów zostaje właśnie w wodzie z gotowania.
Smacznego!

Porcja 100 g zawiera:weglowodany 11,2 ,bialko 2,02, tluszcz 1,39, kcal 68 ,cholesterol 4 g,blonnik 1,58 g,wapn 27 g

Kategorie przepisów