Zielono na sniadanie
Gdy za oknem szaro-buro nie ma nic lepszego jak troche zieleni na talerzu. W sklepach sa jakies szalone obnizki cen na awokado wiec trzeba ten fakt wykorzystac.
Poza tym bardzo lubie w sobotnie i niedzielne poranki moc zjesc sniadanie razem z cala moja Rodzinka. W tygodniu wszystko toczy sie tak szybko, sniadania zjadamy w pospiechu, bo to do pracy, bo do przedszkola. W week-end mamy wiec poranne spotkania przy stole tylko dla siebie, gdy nic nas nie pogania, nigdzie nie trzeba isc. Lubimy wtedy zjesc inaczej niz w tygodniu. Na stole sa swieze bulki z piekarnii albo pyszna jajecznica. Tym razem byl ciemny, pelnoziarnisty chlebek i przepyszne guacamole, a do tego dodatki jakie kto lubi.
Guacamole przewaznie zjadamy do chipsow nachos, ale jako pasta do kanapek smakuje rownie wspaniale.
Zaluje tylko, ze takie poranki sa tylko dwa w tygodniu.
Guacamole
skladniki:
1 awokado
sok z polowy limonki
maly zabek czosnku
sol, pieprz
kilka suszonych pomidorow
wykonanie:
Z awokado wyciagamy pestke, obieramy ze skory. Rozgniatamy widelcem.
Doprawiamy sokiem z polowy limonki, wycisnietym czosnkiem, sola i pieprzem.
Do mojej pasty dodatkowo posiekalam kilka suszonych pomidorow.
Wszystko mieszamy i podajemy z chipsami lub jak ja jako paste do kanapek.
Smacznego!