Pożywna zupa z kurkami

Pożywna zupa z kurkami

Skoro trwa sezon na kurki, wykorzystuję je ile mogę do sosów i jajecznicy, przyszła mi też do głowy taka bardzo pożywna zupa, która sama wystarcza za cały obiad - zwłaszcza, jeżeli przygotuje się ją z mięsem.

Składniki:

500 g kurek

mięso na zupę - np. skrzydło z indyka

1 cebula

2 marchewki

2 pieruszki

średni seler

2 łyżki oliwy

makaron

150 ml śmietany 18%

3 łyżki kaszy mannej

sól, pieprz, sos sojowy, zielona pietruszka, po namyśle dodałabym także majeranek

liść laurowy, ziele angielskie

(ewentualnie) 2 kostki bulionu grzybowego - jeżeli używasz

Z mięsa, listka laurowego i ziela angielskiego ugotuj wywar. Kurki dobrze oczyść, większe grzyby pokrój na kawałki. Drobno posiekaj cebulę. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na grubej tarce. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć starte warzywa i smaż je przez około 5-7 minut. Następnie wrzuć je do wywaru, z którego wcześniej wyjmij mięso, i zostaw garnek na niewielkim ogniu. Na patelnię po warzywach wrzuć cebulę i kurki, smaż do momentu, aż kurki puszczą sok i troszkę odparują (nie całkiem, bo ten sosik też doda naszej zupie smaku). Dorzuć grzyby do garnka z zupą. Aby ją zagęścić, ostrożnie dosyp kaszę manną. Dopraw zupę solą, pieprzem i sosem sojowym (moim zdaniem, świetnie podkreśla smak grzybów). Jeżeli używasz bulionu w kostkach, możesz go teraz dorzucić, uważaj tylko, aby całości nie przesolić. W osobnym garnku ugotuj makaron. Przed podaniem zabiel zupę śmietaną, podawaj z makaronem i zieloną pietruszką. Możesz też dorzucić ugotowane, pokrojone mięso.

Zdjęcie - Pożywna zupa z kurkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów