Zielona sałatka z kurczakiem
Ten przepis znalazłam w dodatku do ostatniego Poradnika Domowego - Jesienne Sałatki. Pomysłów jest tam mnóstwo i na pewno niejeden wykorzystam. W tej sałatce zmieniłam dressing - w przepisie były anchois i żółtka, a ja zrobiłam zwyczajny winegret z ziołami.
Składniki:
mięso z pieczonego kurczaka
sałata lodowa
1 lub 2 avocado
sok z cytryny do pokropienia avocado
3-4 dymki lub szalotki
natka pietruszki
parmezan do posypania
Dressing:
10 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki octu winnego
łyżeczka musztardy
sól, pieprz, czosnek, dowolne zioła
Sałatę porwij na strzępki, mięso pokrój na kawałki. Posiekaj szalotkę i natkę z pietruszki. Avocado obierz ze skórki i pokrój, skrapiając sokiem z cytryny. Składniki dressingu dobrze wymieszaj. Wszystkie składniki umieść w misce, polej sosem, wymieszaj i rozłóż na talerze. Udekoruj natką z pietruszki i posyp parmezanem.