Kotlety z kaszy gryczanej i soczewicy
Polecam Wam te kotlety, jeśli macie ochotę na obiad bezmięsny - smakują wybornie. Kasza gryczana nadaje im lekko orzechowy smak, można też poszaleć z przyprawami.
Składniki:
200 g ugotowanej na miękko kaszy gryczanej
100-150 g zielonej soczewicy (może być z puszki)
1 cebula
2 jajka
bułka tarta
oliwa do smażenia
sól, pieprz, ewentualnie inne przyprawy, np. majeranek, gałka muszkatołowa
Ugotowaną kaszę ostudź (musi być naprawdę miękko ugotowana, gdyż inaczej kotlety będą się rozpadać w czasie smażenia). Soczewicę ugotuj i ostudź, albo osącz z zalewy, jeżeli używasz puszkowej. Wymieszaj kaszę z soczewicą. Cebulę drobno posiekaj i usmaż na oliwie na złoty kolor, dodaj do masy. Wbij jajka, wymieszaj. Jeśli masa nie będzie chciała się sklejać, dosypuj stopniowo bułkę tartą, tak, aby otrzymać odpowiednią konsystencję do formowania kotletów. Kotlety obtaczaj z wierzchu w bułce tartej i smaż na oliwie na złotobrązowy kolor. Pasują świetnie do puree z ziemniaków, sosu grzybowego lub pieczarkowego.