Kotlety z kaszy gryczanej i soczewicy

Kotlety z kaszy gryczanej i soczewicy

Polecam Wam te kotlety, jeśli macie ochotę na obiad bezmięsny - smakują wybornie. Kasza gryczana nadaje im lekko orzechowy smak, można też poszaleć z przyprawami.

Składniki:

200 g ugotowanej na miękko kaszy gryczanej

100-150 g zielonej soczewicy (może być z puszki)

1 cebula

2 jajka

bułka tarta

oliwa do smażenia

sól, pieprz, ewentualnie inne przyprawy, np. majeranek, gałka muszkatołowa

Ugotowaną kaszę ostudź (musi być naprawdę miękko ugotowana, gdyż inaczej kotlety będą się rozpadać w czasie smażenia). Soczewicę ugotuj i ostudź, albo osącz z zalewy, jeżeli używasz puszkowej. Wymieszaj kaszę z soczewicą. Cebulę drobno posiekaj i usmaż na oliwie na złoty kolor, dodaj do masy. Wbij jajka, wymieszaj. Jeśli masa nie będzie chciała się sklejać, dosypuj stopniowo bułkę tartą, tak, aby otrzymać odpowiednią konsystencję do formowania kotletów. Kotlety obtaczaj z wierzchu w bułce tartej i smaż na oliwie na złotobrązowy kolor. Pasują świetnie do puree z ziemniaków, sosu grzybowego lub pieczarkowego.

Zdjęcie - Kotlety z kaszy gryczanej i soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów