... czyli drożdżówka odrywana w kolejnej odsłonie. Tym razem do odrywania kuleczki - małe bułeczki z brązowym cukrem i cynamonem. Ten wypiek jest bardzo popularny w Stanach - podaje się go na śniadanie.
Omlet wywodzi się z kuchni francuskiej, ale dziś istnieje wiele odmian omletów i wariacji na ich temat. Oryginalny, francuski składa się tylko z jajek, wody i masła do smażenia, dodatek mąki jednak sprawia, że ciasto jest nieco ściślejsze i stwarza o wiele większe pole do popisu przy wyborze dodatków. Dziś proponuję wersję na bogato.
Ciężki, wilgotny, lekko pikantny bananowy chlebek, o wyczuwalnym, maślanym aromacie. I ze słoną nutką. Podczas jedzenia pierwszego kawałka przeszkadzał mi nadmiar soli i byłam zła, że dałam pełną łyżeczkę, zgodnie z przepisem. Ale przy drugim stwierdziłam, że jednak nie jest tak źle - sól wydobywa smak pozostałych składników.
Śniadanie idealne! Płatki wieloziarniste bezcukrowe, jogurt naturalny, banan i płatki migdałowe. Pyszne, zdrowe i lekkie śniadanie - przy tym pożywne i syte - czyli po prostu idealne :)
Przesmaczna, tradycyjna szarlotka na kruchym cieście. Tym razem bez wariacji w smaku (...) czy kształcie (...). Klasyka, która zawsze się sprawdza i którą serdecznie polecam.
Te żeberka przygotowałam w najprostszy sposób świata, podsmażyłam, podlałam wodą, dodałam suszone grzyby - podgrzybki, zajączki i kozaki, doprawiłam świeżo zmielonym czarnym pieprzem, solą i zabieliłam sos mascarpone - do tego kasza gryczana i ogórki z chilii - wspaniały obiad gotowy!
Kiedy zobaczyłam to ciasto wiedziałam, że je zrobię. Są tu te wszystkie pyszne smaki, bo przecież i czekolada i orzechy to najlepsze co może być. Masa z masła okazała się dla mnie dość ciężka, ostatnio robię te lżejsze na bazie śmietanki i serka mascarpone, dlatego jednym kawałkiem można było się nasycić.
Przepisów na polędwiczkę wieprzową jest u mnie na blogu bardzo dużo a dzisiaj prezentuję kolejny. Jest to jeden z lepszych sposobów na to mięso dlatego bardzo zachęcam Was do wypróbowania. Ostatnio rozsmakowałam się w suszonych grzybach, które idealnie pasują do polędwiczki.
Jednym znajbardziej lubianych przeze mnie sposobów na śledzia są właśnie matiesy z cebulką w koperku. To bardzo prosta wersja ale na tyle pyszna, że mogę ją polecić również na świąteczny stół. Wszystkie składniki idealnie się komponują ze sobą.
To przepis przede wszystkim dla tych, którzy mają jeszcze nie zebrany przed zimą ogrodowy rozmaryn, choć naturalnie ten ze sklepowej półki nada się równie dobrze. To on gra tu główne skrzypce, nadając mięsu niezrównany aromat i niestandardowy wygląd.
Chciałam zrobić coś dla moich małych gości więc zrobiłam upatrzone na blogu Doroty ciastka w kształcie guzików. Nie dość, że ładnie mi się upiekły, to jeszcze takie pyszne, że bardzo szybko zniknęły :-)
Cebulę poszatkować, zeszklić na oleju z 3 ząbkami czosnku. Wlać przecier pomidorowy i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru, bazylią i tymiankiem. Na każdy liść kapusty nakładać farsz a później brzegi kapusty złożyć do środka i resztę zrolować...
Jeszcze do niedawna kupowałam gotowy żurek, ale natrafiłam na tak niedobry, że odtąd postanowiłam sama zrobić taki zakwas a naprawdę to nie jest takie trudne :-)