Żeberka w sosie z suszonych grzybów

Żeberka w sosie z suszonych grzybów
Żeberka i karkówka to mięsa, które w moim domu mogłyby gościć na okrągło, jednak za często nie korzystam z wieprzowiny, najczęściej króluje drób i wołowina.

Zdjęcie - Żeberka w sosie z suszonych grzybów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Te żeberka przygotowałam w najprostszy sposób świata, podsmażyłam, podlałam wodą, dodałam suszone grzyby - podgrzybki, zajączki i kozaki, doprawiłam świeżo zmielonym czarnym pieprzem, solą i zabieliłam sos mascarpone - do tego kasza gryczana i ogórki z chilii - wspaniały obiad gotowy!

Zdjęcie - Żeberka w sosie z suszonych grzybów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • około 1 kg żeberek wieprzowych
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 garście suszonych grzybów
  • 2 szklanki wody
  • 3-4 łyżki mascarpone
  • świeżo zmielona sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
  • żeberka umyć, osuszyć, pociąć na kawałki z 2 kostkami
  • rozgrzać oliwę i na gorącą kłaść żeberka, obsmażyć z każdej strony
  • całość zalać wodą, żeby były przykryte, dodać pokruszone suszone grzyby
  • posolić, przyprawić pieprzem, przykryć i dusić do miękkości około godziny
  • dodać mascarpone, jeszcze chwilę pogotować i doprawić do smaku

Zdjęcie - Żeberka w sosie z suszonych grzybów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego;)

Kategorie przepisów