Żeberka w sosie z suszonych grzybów
Żeberka i karkówka to mięsa, które w moim domu mogłyby gościć na okrągło, jednak za często nie korzystam z wieprzowiny, najczęściej króluje drób i wołowina.
Te żeberka przygotowałam w najprostszy sposób świata, podsmażyłam, podlałam wodą, dodałam suszone grzyby - podgrzybki, zajączki i kozaki, doprawiłam świeżo zmielonym czarnym pieprzem, solą i zabieliłam sos mascarpone - do tego kasza gryczana i ogórki z chilii - wspaniały obiad gotowy!
Składniki:
Przygotowanie:
Smacznego;)
Te żeberka przygotowałam w najprostszy sposób świata, podsmażyłam, podlałam wodą, dodałam suszone grzyby - podgrzybki, zajączki i kozaki, doprawiłam świeżo zmielonym czarnym pieprzem, solą i zabieliłam sos mascarpone - do tego kasza gryczana i ogórki z chilii - wspaniały obiad gotowy!
Składniki:
- około 1 kg żeberek wieprzowych
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 2 garście suszonych grzybów
- 2 szklanki wody
- 3-4 łyżki mascarpone
- świeżo zmielona sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
- żeberka umyć, osuszyć, pociąć na kawałki z 2 kostkami
- rozgrzać oliwę i na gorącą kłaść żeberka, obsmażyć z każdej strony
- całość zalać wodą, żeby były przykryte, dodać pokruszone suszone grzyby
- posolić, przyprawić pieprzem, przykryć i dusić do miękkości około godziny
- dodać mascarpone, jeszcze chwilę pogotować i doprawić do smaku
Smacznego;)