Ciastka guziki
Chciałam zrobić coś dla moich małych gości więc zrobiłam upatrzone na blogu Doroty ciastka w kształcie guzików. Nie dość, że ładnie mi się upiekły, to jeszcze takie pyszne, że bardzo szybko zniknęły :-) Ja również zrobiłam ciastka w wersji jasnej i ciemnej. Z podanego przepisu wychodzi około 60 sztuk ciastek.
Składniki na jasne ciastka: 225 g mąki pszennej, 150 g miękkiego masła lub margaryny, 75 g cukru pudru, 1 żółtko, szczypta soli
Składniki na kakaowe ciasteczka: 185 g mąki pszennej, 150 g miękkiego masła lub margaryny, 90 g cukru pudru, 40 g kakao, 1 żółtko, szczypta soli
Dodatkowo będą nam potrzebne dwie szklanki o różnych średnicach i słomka do robienia dziurek.
Sposób wykonania: Z podanych składników na jasne ciastka zagnieść gładkie ciasto. Gotowe ciasto lekko spłaszczyć, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę, żeby się schłodziło.
Oddzielnie zagnieść ciasto na ciemne ciastka i tak samo schłodzić w lodówce. Schłodzone ciasta rozwałkować na grubość ok. 3 mm, lekko podsypując mąką. Za pomocą szklanki o większej średnicy wykrawać kółka, natomiast szklanką o mniejszej średnicy zrobić drugie kółko bardzo lekko dociskając. Dziurki wyciąć słomką.
Gotowe guziki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 12 minut w temperaturze około 200 stopni C do chwili aż się lekko zarumienią. Smacznego :-)
Biorę udział w akcji: