Śledzie z cebulą w koperku
Przepisów na śledzie jest co niemiara a każdy z nas ma swój ulubiony. Jednym z
najbardziej lubianych przeze mnie sposobów na śledzia są właśnie matiesy z
cebulką w koperku. To bardzo prosta wersja ale na tyle pyszna, że mogę ją polecić również na świąteczny stół. Wszystkie składniki idealnie się komponują ze sobą. Koperkowe śledzie świetnie smakują z domowym pieczywem.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 5 min. plus 3h na wymoczenie śledzi
Stopień trudności – bardzo łatwy
Składniki:
- 8 filetów solonych (u mnie matiesy)
- 1 duży pęczek koperku, drobno posiekany
- 1 duża cebula drobno posiekana
- ½ szklanki oleju tłoczonego na zimno
- świeżo mielony pieprz
Sposób wykonania:
- filety zalewamy zimną wodą i odstawiamy, wodę zmieniamy co godzinę,
- wymoczone filety osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki,
- w szerokim naczyniu układamy warstwę śledzi, cebuli, posypujemy pieprzem i koperkiem, zalewamy olejem,
- odstawiamy na 12 godzin do lodówki.
Inne propozycje przepisów na śledzie
1.Śledzie z orzechami i rodzynkami