Małpi chleb - Monkey bread
... czyli drożdżówka odrywana w kolejnej odsłonie. Tym razem do odrywania kuleczki - małe bułeczki z brązowym cukrem i cynamonem. Ten wypiek jest bardzo popularny w Stanach - podaje się go na śniadanie. Wystarczy wpisać w wyszukiwarce "monkey bread" i znajdziecie mnóstwo przepisów na ten rodzaj pieczywa. Główną zasadą jest dzielenie przygotowanego ciasta drożdżowego na niewielkie kawałki, które formuje się w kulki, a następnie macza w roztopionym maśle i obtacza w cukrze i cynamonie. Najczęściej piecze się w dużej, okrągłej formie do babek z kominem. Ja piekłam chlebki z podwójnej porcji. Jedną wstawiłam do zwykłej prostokątnej formy, drugą właśnie w takiej babkowej z kominem. Zdecydowanie polecam tę drugą.
Ja wzorowałam się na tym przepisie - cynamon i brązowy cukier jako nieodzowne składniki małpiego chleba wzbogacone są dodatkowo o drobno krojone jabłka. Mój przepis troszkę zmodyfikowałam - między innymi dodałam jajka. Zrobiłam też trochę większe kuleczki niż w oryginale.
Małpi chleb czyli drożdżówka odrywana - Laura SKŁADNIKI NA CIASTO:
Ciepłe mleko połączyć z miodem i cukrem, drożdżami oraz szklanką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn oraz pozostałe składniki. Wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
Z ciasta formować kuleczki, każdą maczać w rozpuszczonym maśle i obtaczać w cukrze z cynamonem.
Jabłka podzielić na trzy części. Jedną trzecią jabłek rozłożyć na dnie blaszki. Połowę kuleczek rozłożyć na jabłkach, posypać kolejną częścią jabłek. Na wierzch rozłożyć drugą połowę kuleczek i potem resztę jabłek.
Wierzch posmarować resztką masła, można też posypać cynamonem i cukrem. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut.
Ja wzorowałam się na tym przepisie - cynamon i brązowy cukier jako nieodzowne składniki małpiego chleba wzbogacone są dodatkowo o drobno krojone jabłka. Mój przepis troszkę zmodyfikowałam - między innymi dodałam jajka. Zrobiłam też trochę większe kuleczki niż w oryginale.
Małpi chleb czyli drożdżówka odrywana - Laura SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- 70 g masła
- 4 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżeczki miodu
- 4 łyżeczki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 40 g drożdży
- 1 jajko
Ciepłe mleko połączyć z miodem i cukrem, drożdżami oraz szklanką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn oraz pozostałe składniki. Wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 1/2 kg obranych i pokrojonych w kostkę jabłek
- 10 dkg masła
- 1 szklank brązowego cukru
- 1,5 łyżeczki cynamonu
Z ciasta formować kuleczki, każdą maczać w rozpuszczonym maśle i obtaczać w cukrze z cynamonem.
Jabłka podzielić na trzy części. Jedną trzecią jabłek rozłożyć na dnie blaszki. Połowę kuleczek rozłożyć na jabłkach, posypać kolejną częścią jabłek. Na wierzch rozłożyć drugą połowę kuleczek i potem resztę jabłek.
Wierzch posmarować resztką masła, można też posypać cynamonem i cukrem. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut.