Biały sernik
40 dag serka homogenizowanego Pilos
0,5 szklanki cukru pudru
0,5 szklanki śmietany 30 %
2 małe jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
0,25 szklanki mleka
aromat pomarańczowy
płatki migdałowe
biała czekolada
Serek, cukier, śmietanę i jajka dokładnie zmiksować.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem i dodać do masy serowej.
Wymieszać i dodać aromat pomarańczowy.
Małą tortownicę (20 cm Ø) owinąć szczelnie folią aluminiową.
Masę serową wylać do tortownicy.
Piekarnik rozgrzać do temp. 150 ºC.
Tortownicę umieścić w większej formie i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Do formy z tortownicą dolać gorącą wodę , tak aby foremka była zanurzona na wysokość 2/3.
Sernik piec 1 - 1,5 godziny. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, kiedy sernik będzie już suchy.
Sernik wyjąć, ostudzić, polać białą czekoladą i posypać płatkami migdałów , wstawić do lodówki.