Gołąbki w sosie pomidorowym
składniki:
1 duża kapusta pekińska
40 dag karkówki
2 torebki ryżu
2 cebule
1/2 l przecieru pomidorowego
3 ząbki czosnku
cukier
sól
pieprz
bazylia
tymianek
olej
Liście kapusty wrzucić na gotującą i lekko osoloną wodę i przez 3 minuty poddać kąpieli aż lekko zmięknie. Jedną cebulę drobno poszatkować i zeszklić na oleju. Mięso pokroić w kawałki, przekręcić przez maszynkę razem z cebulą. Połączyć z ugotowanym ryżem. Wszystko dokładnie wymieszać doprawiając solą i pieprzem do smaku.
Cebulę poszatkować, zeszklić na oleju z 3 ząbkami czosnku. Wlać przecier pomidorowy i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru, bazylią i tymiankiem.
Na każdy liść kapusty nakładać farsz a później brzegi kapusty złożyć do środka i resztę zrolować. Układać ciasno do garnczka do wyczerpania składników. Zalać pomidorowym sosem i gotować na wolnym ogniu przez około 50 minut.