Zakwas na żurek
Jeszcze do niedawna kupowałam gotowy żurek, ale natrafiłam na tak niedobry, że odtąd postanowiłam sama zrobić taki zakwas a naprawdę to nie jest takie trudne :-) Przepis wzięłam z tej strony.
Składniki: 1 szklanka mąki żytniej razowej, 1 litr ciepłej wody, 3 ząbki czosnku, 2 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu, skórka z kromki razowego chleba
Sposób wykonania: Dodatkowo jeden duży słoik ( musi być duży bo zakwas w czasie fermentacji lubi wykipieć) Gaza gumka
Czosnek obrać i lekko zmiażdżyć. Do słoika wsypać mąkę, wlać ciepłą wodę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek, Dodać przyprawy, skórkę z chleba i czosnek, całość przykryć gazą i zabezpieczyć gumką, (nie przykrywamy szczelnie)
Słoik odstawić w ciepłe miejsce na 3 – 4 dni. Codziennie dobrze jest całość zamieszać łyżką.
Gdy zakwas jest gotowy możemy całość zużyć do zupy, lub tylko część a resztę przelac do mniejszego naczynia i przechowywać w lodówce.