Omlet z szynką, pomidorem i oliwkami

Omlet z szynką, pomidorem i oliwkami
Oj, dawno mnie tu nie było :) Paradoksalnie, przez ostatnie tygodnie tyle uwagi poświęcałam jedzeniu, że nie wystarczało mi entuzjazmu, by się nim jeszcze wirtualnie z kimś dzielić. Ale teraz mam nadzieję, uda mi się połączyć przyjemne z pożytecznym i pokazać od czasu do czasu kilka smacznych kalorii na blogu. Zdarza Wam się czasami rano wstać i stwierdzić, że ostatnie kromki chleba zostały zjedzone na kolację dnia poprzedniego? Na szczęście nie samym chlebem człowiek żyje, a omlet zawsze jest doskonałym wyjściem z takiej smutnej sytuacji. Omlet wywodzi się z kuchni francuskiej, ale dziś istnieje wiele odmian omletów i wariacji na ich temat. Oryginalny, francuski składa się tylko z jajek, wody i masła do smażenia, dodatek mąki jednak sprawia, że ciasto jest nieco ściślejsze i stwarza o wiele większe pole do popisu przy wyborze dodatków. Dziś proponuję wersję na bogato.
Zdjęcie - Omlet z szynką, pomidorem i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na jeden omlet potrzeba:
  • 2 jajka
  • łyżka mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 cebuli
  • kawałek czerwonej papryczki chili
  • garść zieleniny (koperek, szczypiorek)
  • 2 plasterki chudej szynki
  • 1/2 pomidora
  • 3 oliwki
  • garść tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • łyżeczka masła ziołowego

Jajka wbić do miski. Dodać mąkę, mleko, posiekaną cebulę i chili, zieleninę i szynkę pokrojoną w drobną kostkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Energicznie wybełtać :). Na patelni rozgrzać masło. Wlać masę jajeczną, rozprowadzić równomiernie po patelni. Gdy omlet zacznie się ścinać (brzegi powinny się zarumienić, a środek stracić płynną konsystencję), na połowę omleta nałożyć pokrojonego w kostkę pomidora i plasterki oliwek. Oprószyć parmezanem. Omlet złożyć na pół i przykryć patelnię pokrywką. Całość trzymać jeszcze chwilę na małym ogniu, by ścięła się reszta masy, a pomidor z oliwkami delikatnie się podgrzały. Gotowy omlet zsunąć delikatnie na talerz. Oprószyć resztą sera. Można podawać z łyżeczką sosu chili - lub innego, ulubionego sosu :)
Omlet nadaje się także do lunchboxa, spokojnie można go podgrzać w kuchence mikrofalowej nawet na drugi dzień po przyrządzeniu. W takim wypadku należy tylko przechowywać pod przykryciem.


Kategorie przepisów