Omlet z szynką, pomidorem i oliwkami
Oj, dawno mnie tu nie było :) Paradoksalnie, przez ostatnie tygodnie tyle uwagi poświęcałam jedzeniu, że nie wystarczało mi entuzjazmu, by się nim jeszcze wirtualnie z kimś dzielić. Ale teraz mam nadzieję, uda mi się połączyć przyjemne z pożytecznym i pokazać od czasu do czasu kilka smacznych kalorii na blogu.
Zdarza Wam się czasami rano wstać i stwierdzić, że ostatnie kromki chleba zostały zjedzone na kolację dnia poprzedniego? Na szczęście nie samym chlebem człowiek żyje, a omlet zawsze jest doskonałym wyjściem z takiej smutnej sytuacji.
Omlet wywodzi się z kuchni francuskiej, ale dziś istnieje wiele odmian omletów i wariacji na ich temat. Oryginalny, francuski składa się tylko z jajek, wody i masła do smażenia, dodatek mąki jednak sprawia, że ciasto jest nieco ściślejsze i stwarza o wiele większe pole do popisu przy wyborze dodatków. Dziś proponuję wersję na bogato.
Na jeden omlet potrzeba:
Jajka wbić do miski. Dodać mąkę, mleko, posiekaną cebulę i chili, zieleninę i szynkę pokrojoną w drobną kostkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Energicznie wybełtać :). Na patelni rozgrzać masło. Wlać masę jajeczną, rozprowadzić równomiernie po patelni. Gdy omlet zacznie się ścinać (brzegi powinny się zarumienić, a środek stracić płynną konsystencję), na połowę omleta nałożyć pokrojonego w kostkę pomidora i plasterki oliwek. Oprószyć parmezanem. Omlet złożyć na pół i przykryć patelnię pokrywką. Całość trzymać jeszcze chwilę na małym ogniu, by ścięła się reszta masy, a pomidor z oliwkami delikatnie się podgrzały. Gotowy omlet zsunąć delikatnie na talerz. Oprószyć resztą sera. Można podawać z łyżeczką sosu chili - lub innego, ulubionego sosu :)
Omlet nadaje się także do lunchboxa, spokojnie można go podgrzać w kuchence mikrofalowej nawet na drugi dzień po przyrządzeniu. W takim wypadku należy tylko przechowywać pod przykryciem.
Na jeden omlet potrzeba:
- 2 jajka
- łyżka mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki mleka
- 1/2 cebuli
- kawałek czerwonej papryczki chili
- garść zieleniny (koperek, szczypiorek)
- 2 plasterki chudej szynki
- 1/2 pomidora
- 3 oliwki
- garść tartego parmezanu
- sól, pieprz
- łyżeczka masła ziołowego
Jajka wbić do miski. Dodać mąkę, mleko, posiekaną cebulę i chili, zieleninę i szynkę pokrojoną w drobną kostkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Energicznie wybełtać :). Na patelni rozgrzać masło. Wlać masę jajeczną, rozprowadzić równomiernie po patelni. Gdy omlet zacznie się ścinać (brzegi powinny się zarumienić, a środek stracić płynną konsystencję), na połowę omleta nałożyć pokrojonego w kostkę pomidora i plasterki oliwek. Oprószyć parmezanem. Omlet złożyć na pół i przykryć patelnię pokrywką. Całość trzymać jeszcze chwilę na małym ogniu, by ścięła się reszta masy, a pomidor z oliwkami delikatnie się podgrzały. Gotowy omlet zsunąć delikatnie na talerz. Oprószyć resztą sera. Można podawać z łyżeczką sosu chili - lub innego, ulubionego sosu :)
Omlet nadaje się także do lunchboxa, spokojnie można go podgrzać w kuchence mikrofalowej nawet na drugi dzień po przyrządzeniu. W takim wypadku należy tylko przechowywać pod przykryciem.