Kolorowa sałatka z awokado, pomidorów i paru innych składników. Delikatny bób świetnie pasuje do chrupiącej rzodkiewki i marynowanej mini-kukurydzy, a sos na bazie oliwy i musztardy zaostrza i podkreśla smak warzyw. Sałatka ta idealnie sprawdzi się zwłaszcza jako dodatek do potraw z grilla. Zdecydowanie warto zrobić :)
Truskawkowe Daiquiri (ang. Strawberry Daiquiri) – to klasyczny orzeźwiający drink na bazie rumu z wyraźnym smakiem truskawek. Mus truskawkowy zmiksowany z pokruszonym lodem, z dodatkiem białego rumu daje szansę na przetrwanie upalnego dnia.
Dzisiaj rano zrywając czerwone porzeczki na sok, zauważyłam małe krzaczki fasolki szparagowej, uginające się pod ciężarem zielonych warzyw. Ponieważ od dawna chodzi za mną kurczak z patelni, pomyślałam, że połączenie piwnych pałeczek i wyrazistej w smaku fasolki zielonej, będzie jak najbardziej trafione. Pałeczki kurczaka obsmażam, a następnie duszę do miękkości w sosie piwnym.
Lato to bardzo intensywny czas. Obfitość sezonowych owoców i warzyw jest tak duża, że trzeba się śpieszyć, żeby wszystko zamknąć w słoiki. W tym roku zdecydowanie postawiłam na przetwory a moim ostatnim dziełem jest sałatka. Kolorowa, ostra, bardzo dobra. Ilość octu można nieco zmniejszyć, wg własnego smaku.
Bardzo nam smakują roladki w wersji z fasolką szparagową i czosnkiem niedźwiedzim, zawinięte w cieniutkie plasterki wędzonego boczku. Boczek i fasolka nadają potrawie niepowtarzalny smak. Do takich roladek zwykle używam gotowego, krojonego boczku, ponieważ tylko taki jest odpowiednio cienko krojony.
Pyszne, lekkie ciasto z owocową nutą. Niezbyt słodkie, leciutkie jak mgiełka z aromatycznymi malinami. Idealne dla dzieci i dorosłych. U mnie powstało wręcz błyskawicznie ponieważ miałam zamrożoną połówkę biszkoptu. (...) Jeśli nie macie gotowego biszkoptu proponuję upiec cienki, najwyżej z trzech jajek. Można też użyć gotowych, okrągłych biszkoptów.